Инспекција поништава упис 2.000 студената

262596_tmusicfotonmarkovicf_f

Истурена одељења државних и приватних факултета која немају дозволу за рад или нису ни започела акредитацију од 15. октобра биће затварана, а упис бруцоша на њима биће поништен, најављују у просветној инспекцији.

Процењује се да таквих одељења има више од 100 и да их похађа око 20.000 студената, од чега су најмање 2.000 бруцоши чији би упис могао бити неважећи.

Примили смо велики број пријава о раду дивљих, истурених одељења факултета и по њима ћемо поступати и кренути у контролу. Вршићемо је на матичним факултетима којима та одељења припадају. Најбрже ћемо преконтролисати упис студената на првој години и свакоме ко се уписао на одељење без дозволе, упис ће бити поништен. Тежи задатак биће провера оних на вишим годинама, од којих се вероватно знатан број пребацивао са других факултета – каже за “Блиц” Велимир Тмушић, начелник републичке просветне инспекције.

Тренутно је акредитовано свега 17 студијских програма на истуреним одељењима. Она ничу великом брзином и отварају се чак и у оним општинама које броје једва 2.000 становника попут Црне Траве и Гуче.

Истурених одељења, између осталог, има и у Сенти, Пећинцима, Димитровграду, Богатићу, Медвеђи, Руми, Кули, Лозници, Љубовији, Ариљу.

Тмушић додаје да се највише пријава односи на одељења из околине Београда. Предавања уз присуство професора на истуреним одељењима су ретка с обзиром на то да професори треба да путују, па већи терет одржавања наставе пада на асистенте, а оцењивање студената на овим одељењима нико не контролише.

Извор Блиц

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>