Nastava počinje 2. septembra

prvaci_06-fbakic
Nova školska godina, po kalendaru Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, u Vojvodini će ove godine početi u ponedeljak, 2. septembra, a završiće se za maturante gimnazija 23. maja, za male maturante i one u trogodišnjim i četvorogodišnjim smerovima srednjih stručnih škola 30. maja, za ostale osnovce 13. juna, dok će se ostali srednjoškolci raspustiti 20. juna.

U međuvremenu, đaci će se od časova odmarati na zimskom raspustu od 24. decembra do 14. januara i na prolećnom – od 17. do 24. aprila.

Ove školske godine đaci će biti zauzeti i u subotu 7. ili 14. septembra u prvom polugodištu, i 24. ili 31. maja u drugom polugodištu, kada će škole organizovati aktivnosti iz izbornih predmeta, sportske ili iz ekologije i zaštite životne sredine, te kulturno-umetničke aktivnosti.

U subotu, 1. februara, i sredu, 12. marta, takođe će biti u školama, i to na časovima po rasporedu za ponedeljak, da bi bili održani predviđeni časovi iz svih nastavnih predmeta. Svaka škola može utvrditi u svom godišnjem planu rada i najviše četiri nastavne subote.

Đaci u škole neće ići na Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembra, na  Svetog Savu – 27. januara, 17. februara, koji je neradan zbog proslave Dana državnosti, i 1. i 2. maja, kada se slavi Praznik rada.

Osim toga, učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne pohađaju nastavu, odnosno da ne rade, u dane verskih praznika, i to pravoslavci i na prvi dan krsne slave, pripadnici islamske zajednice 15. oktobra, na prvi dan Kurbanskog Bajrama, a jevrejske zajednice – 14. septembra, na prvi dan Jom Kipura, i 15. aprila, na Pashu.

Odlukama nacionalnih saveta manjina utvrđeni su i njihovi praznici. Pripadnici mađarske zajednice ne moraju doći u školu 23. oktobra, na Dan početka revolucije i oslobodilačke borbe 1956. godine, i 15. marta, na Dan revolucije i oslobodilačke borbe 1848/49. Za bošnjačku zajednicu to su 20. novembar, Dan ZAVNOS-a, i 11. maj, Dan zastave. Za Bunjevce nenastavni mogu biti i 25. novembar, Dan kada je 1918. godine u Novom Sadu održana Velika Narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena, 2. februar, Dan velikog prela, i 23. februar, Dan izbora prvog Nacionalnog saveta.

Nenastavni dani za hrvatsku zajednicu su 16. oktobar, dan rođenja bana Josipa Jelačića, 15. decembar, dan osnivanja Hrvatskog nacionalnog vijeća, i 19. mart, blagdan Svetog Josipa, za rumunsku zajednicu 4. septembar, praznik Velike gospojine, 1. decembar, Nacionalni praznik Rumunije, 7. decembar, Dan nacionalnog saveta i 15. januar, datum rođenja pesnika Mihaja Emineskua, za rusinsku zajednicu može biti i 17. januar, Dan Rusina, za ukrajinsku zajednicu 14. oktobar, Dan ukrajinskih heroja i 17. maj, Dan ukrajinske zajednice u Srbiji, za makedonsku zajednicu 8. septembar, Dan državnosti Republike Makedonije, 11. oktobar, Dan borca i 16. decembar, Dan Nacionalnog saveta, za nemačku zajednicu 15. decembar, Dan osnivanja nacionalnog saveta, za romsku zajednicu 14. januar, Vasilica, treći petak u martu, Bibija, 8. april, Međunarodni dan Roma i 6. maj, Đurđevdan, za bugarsku zajednicu 1. novembar, Dan narodnih buditelja, 3. mart, Dan oslobođenja od turskog ropstva i 24. maj, Dan Kirila i Metodija, za češku zajednicu  28. septembar, Dan Čeha (Sv. Vaclav), 4. oktobar, Dan češkog jezika, 4. februar, Dan češke književnosti, 28. mart, Dan obrazovanja i 16. maj, Dan nacionalnog saveta.

Izvor Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>