Настава почиње 2. септембра

prvaci_06-fbakic
Нова школска година, по календару Покрајинског секретаријата за образовање, у Војводини ће ове године почети у понедељак, 2. септембра, а завршиће се за матуранте гимназија 23. маја, за мале матуранте и оне у трогодишњим и четворогодишњим смеровима средњих стручних школа 30. маја, за остале основце 13. јуна, док ће се остали средњошколци распустити 20. јуна.

У међувремену, ђаци ће се од часова одмарати на зимском распусту од 24. децембра до 14. јануара и на пролећном – од 17. до 24. априла.

Ове школске године ђаци ће бити заузети и у суботу 7. или 14. септембра у првом полугодишту, и 24. или 31. маја у другом полугодишту, када ће школе организовати активности из изборних предмета, спортске или из екологије и заштите животне средине, те културно-уметничке активности.

У суботу, 1. фебруара, и среду, 12. марта, такође ће бити у школама, и то на часовима по распореду за понедељак, да би били одржани предвиђени часови из свих наставних предмета. Свака школа може утврдити у свом годишњем плану рада и највише четири наставне суботе.

Ђаци у школе неће ићи на Дан примирја у Првом светском рату – 11. новембра, на  Светог Саву – 27. јануара, 17. фебруара, који је нерадан због прославе Дана државности, и 1. и 2. маја, када се слави Празник рада.

Осим тога, ученици и запослени у школи имају право да не похађају наставу, односно да не раде, у дане верских празника, и то православци и на први дан крсне славе, припадници исламске заједнице 15. октобра, на први дан Курбанског Бајрама, а јеврејске заједнице – 14. септембра, на први дан Јом Кипура, и 15. априла, на Пасху.

Одлукама националних савета мањина утврђени су и њихови празници. Припадници мађарске заједнице не морају доћи у школу 23. октобра, на Дан почетка револуције и ослободилачке борбе 1956. године, и 15. марта, на Дан револуције и ослободилачке борбе 1848/49. За бошњачку заједницу то су 20. новембар, Дан ЗАВНОС-а, и 11. мај, Дан заставе. За Буњевце ненаставни могу бити и 25. новембар, Дан када је 1918. године у Новом Саду одржана Велика Народна скупштина Срба, Буњеваца и осталих Словена, 2. фебруар, Дан великог прела, и 23. фебруар, Дан избора првог Националног савета.

Ненаставни дани за хрватску заједницу су 16. октобар, дан рођења бана Јосипа Јелачића, 15. децембар, дан оснивања Хрватског националног вијећа, и 19. март, благдан Светог Јосипа, за румунску заједницу 4. септембар, празник Велике госпојине, 1. децембар, Национални празник Румуније, 7. децембар, Дан националног савета и 15. јануар, датум рођења песника Михаја Еминескуа, за русинску заједницу може бити и 17. јануар, Дан Русина, за украјинску заједницу 14. октобар, Дан украјинских хероја и 17. мај, Дан украјинске заједнице у Србији, за македонску заједницу 8. септембар, Дан државности Републике Македоније, 11. октобар, Дан борца и 16. децембар, Дан Националног савета, за немачку заједницу 15. децембар, Дан оснивања националног савета, за ромску заједницу 14. јануар, Василица, трећи петак у марту, Бибија, 8. април, Међународни дан Рома и 6. мај, Ђурђевдан, за бугарску заједницу 1. новембар, Дан народних будитеља, 3. март, Дан ослобођења од турског ропства и 24. мај, Дан Кирила и Методија, за чешку заједницу  28. септембар, Дан Чеха (Св. Вацлав), 4. октобар, Дан чешког језика, 4. фебруар, Дан чешке књижевности, 28. март, Дан образовања и 16. мај, Дан националног савета.

Извор Дневник

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>