Ko (ne)će imati punu normu časova

begec-skola-_23-fbakic-kadar
Pred početak i ove školske godine, zbog sve manjih generacija, u školama su pravljeni rasporedi i utvrđivalo se ko će od nastavnika imati punu normu časova, ko nepunu, a ko će ostati bez norme.
Spiskovi se dostavljaju školskim upravama, a konačnih podataka u toj raspodeli praktično i nema jer se i tokom godine zbog prirodnog odliva kadra oni menjaju, pošto su, po Zakonu, pre zapošljavanja novih nastavnika, direktori dužni da provere da li s teritorije svoje školske uprave mogu preuzeti nekog s tih spiskova.
Na teritoriji Školske uprave Novi Sad, a ona obuhvata Južnobački i Sremski okrug, s 205 škola i 12.700 zaposlenih, prošle godine na prvobitnom spisku u avgustu 24 nastavnika ostalo je bez norme, a 286 ih nije imalo punu normu i imali smo 55 odeljenja manje – kaže načelnik te školske uprave Petar Viđikant. – Na tom spisku najviše je bilo nastavnika razredne nastave jer je sve manje prvaka, ali se on u toku godine smanjio nekih 70 odsto. Ove godine su direktori u 90 odsto škola, u skladu sa situacijom u kolektivu i brojem dece, pravili prognoze za sledeću školsku godinu i nisu primali na upražnjena radna mesta nove ljude na neodređeno vreme, nego su se snalazili sa zamenama ili prijemom na određeno vreme, čime je amortizovan deo viškova u ovoj školskoj godini, tako da, mada još obrađujemo podatke, smatram da će cifre biti manje nego lane. Za sada je izvesno da će najverovatnije pet nastavnika razredne nastave ostati neraspoređeno, kao i da će se nastavnicima predmetne nastave bez pune norme procenat koji fali povećati oko deset posto. U toku naredne nedelje u svim opštinama održaće se sastanci aktiva direktora, kojima će prisustvovati i prosvetni savetnici iz Školske uprave i na kojima će se pokušati pronaći rešenje za nastavnike koji su ostali bez cele norme ili njenog dela, i to prvo u okviru opštine, okruga, pa onda na nivou školske uprave.

U tri banatska okruga, po rečima načelnika Školske uprave u Zrenjaninu Staniše Banjanina, situacija je slična te će se i tamo predmetnim nastavnicima bez pune norme, a takvih je 650, procenat koji fali povaćati deset posto, ali u Banatu, gde je ove godine generacija osmaka bila manja od prethodne za 250 učenika, ove godine neće biti učiteljica koje će ostati bez odeljenja. Ipak, preciznije podatke u toj školskoj upravi imaće posle popravnih ispita.

– Sada bez pune norme imamo 110 nastavnika, a posle preuzimanja očekujemo da se taj broj smanji trećinu – kaže načelnik Školske uprave u Somboru za Severnobački i Zapadnobački okrug Branislav Staničkov. – Neraspoređeno će najverovatnije biti šest nastavnika razredne nastave, za koje očekujemo da će ih preuzeti druge škole, i jedan nastavnik stručnih predmeta u stolarsko-prerađivačkoj struci u Subotici, za koga je mnogo teže naći rešenje.

D. Devečerski

 

Pun staž i bez pune norme 

Zaposleni u školi u skladu sa delom norme koji imaju dobijaju i platu, a u skladu s platom računa im se i osnovica za penziju. Međutim, bez obzira koji procenat norme imaju računa im se pun staž, to jest i nastavnik koji cele godine ima, recimo, samo dva časa nedeljno, na kraju godine imaće u radnoj knjižici upisanu godinu staža, baš kao što će imati i zdravstveno osiguranje isto kao i oni koji imaju 20 časova nedeljno.

Izvor Dnevnik

2 komentara na Ko (ne)će imati punu normu časova

  1. prosvetni jadnik kaže:

    Da li Vi zaista niste upoznati na koji nacin skolska uprava u Zrenjaninu momentalno deli radna mesta.Ljudi van sistema sa politickim vezama se zaposljavaju …Ako se nista ne preduzima vase postojanje je bez smisla….a ja postajem bivsi clan sindikata i postajem stranacki poltron.

    • zjovic kaže:

      Molim Vas da nam dostavite Vaša saznanja o nezakonitim radnjama. Pošto nemamo sindikalne organizacije u svim školama vaša informacija će nam biti od velikog značaja. Naš sindikat, za razliku od nekih drugih, nije poltronski ni politički i sve što možemo činimo da se prava zaposlenih poštuju.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>