Više od 50 škola pred zatvaranjem

929747-29

Više od 3.000 đaka ni dve nedelje pred početak školske godine ne zna da li će ići u srednju školu u koju su se upisali, jer se u oko 130 škola gase po najmanje dva odeljenja, a više od 50 srednjih stručnih škola nalazi se pred zatvaranjem.
Draženka i Draško Ivković upisali su sina u Tehničku školu na Novom Beogradu, ali ne znaju da li će njegovo odeljenje postojati

PROPAST – Haos nastao nakon poništavanja male mature ne jenjava, a situacija je sada utoliko gora što Srbija ni dve nedelje pred početak školske godine nema ministra prosvete koji bi se tim problemima bavio.

Upisivanje đaka u srednje škole samo na osnovu uspeha u osnovnoj školi doveo je do toga da su gimnazije, ekonomske, medicinske i druge popularne škole prepunjene i da moraju da otvaraju nova odeljenja, dok su mašinske, hemijske, tekstilne, kožarske i druge srednje stručne škole ostale poluprazne. U oko 130 njih gase se po najmanje dva odeljenja, a najmanje 50 škola je pred zatvaranjem.

- Niko ne upisuje smerove za stolara, keramičara, pekara, kožara, teksitilca i ovim školama preti gašenje. Tu su i zidar, tesar, obućar, krznar, termotehničar, mehaničar za rashladne uređaje i niz drugih zanimanja koja su neophodna za rad i funkcionisanje jedne države. Postavlja se pitanje da li ćemo mi ove majstore uvoziti iz inostranstva – kaže za “24 sata” Milorad Antić iz Foruma stručnih srednjih škola.

Imajući u vidu da je za formiranje jednog odeljenja potrebno najmanje 15 učenika, u srednjim školama koje obrazuju ove profile postavlja se pitanje da li će uopšte moći formiraju i jedno odeljenje. I što je još važnije – šta će biti sa đacima koji su ih upisali.

- Naš sin je upisao smer tehničara mašinske energetike u Tehničkoj školi “Novi Beograd”. To je najviše i želeo, ali smo nakon upisa saznali da se odeljenje tog smera verovatno neće formirati jer ga je upisalo samo 13 đaka. Bliži se početak školske godine, a ni u školi ni u Ministarstvu prosvete niko i dalje ne zna da nam kaže gde će naš sin krenuti 1. septembra. Mala matura je izvrgnuta ruglu, prava dece su ugrožena i ovo što nam se sada dešava stvarno je nedopustivo – pričaju Draško i Draženka Ivković iz Beograda.
U problemu je i oko 700 nastavnika iz ovih škola koji bi zbog malog fonda časova mogli da ostanu bez posla.

U Beogradu tehnološki višak 737 nastavnika

U Beogradu će od 1. septembra, prema još nezvaničnim podacima, 70 do 80 prosvetara ostati bez raspoređenih časova, a ukupan broj nastavnika u prestonici koji će postati tehnološki višak je 737, najavio je juče Sindikat obrazovanja Srbije. “Zbog manjeg broja đaka koji se upisuju ove školske godine, apelujemo da Ministarstvo odobri formiranje odeljenja sa najmanje 10 učenika kako bi što manji broj nastavnika ostao bez časova”, rekao je Branislav Pavlović, predsednik ovog sindikata.

Izvor: 24sata.rs

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>