U Srbiji višak oko 1.000 prosvetara

dr_Visak-nastavnika-2013_14

Samo u Beogradu ima 54 odeljenja koja zbog malog broja upisanih učenika ne ispunjavaju zakonski uslov da budu formirana, kažu sindikalci

Prema procenama Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, oko 1.000 prosvetnih radnika ostaće bez posla ili će raditi sa smanjenim fondom časova. Bez ijednog časa, prema dosadašnjim podacima, ostaće više od 230 ljudi i to uglavnom nastavnika koji predaju stručne predmete u srednjim školama.

U Beogradu je takvih 107, a bez dela norme u školama glavnom gradu ostaće još 650 ljudi, rekla je juče portparolka Unije Jasna Janković.

Prema podacima ovog sindikata, na listi viška nastavnika u Srbiji je oko 3.000 ljudi, ali kako je objašnjeno, tu su i kolege koje su prenete sa ranijeg spiska.

– Nepriznavanje male mature izazvalo je haos u srednjim stručnim školama, jer u mnogim odeljenjima nema 15 učenika. Samo u Beogradu imamo 54 odeljenja koja zbog malog broja upisanih učenika ne ispunjavaju zakonski uslov da budu formirana – rekao je predsednik unije Dragan Matijević i dodao da sindikat traži od prosvetnih vlasti da dozvoli otvaranje ovakvih odeljenja, jer u suprotnom, nekoliko hiljada dece neće biti upisano u željeno zanimanje.

U celoj Srbiji manje je 145 odeljenja, najviše u Beogradu, Nišu i Kragujevcu.

Matijević kaže da je stanje u školama alarmantno, jer školska godina samo što nije počela, a prosveta nema ministra i još se ne zna koliko nastavnika ostaje tehnološki višak, iako su podaci morali da budu poznati do polovine avgusta.

Ipak, prema rečima Matijevića, školska godina će početi na vreme i bez štrajka, pošto sindikati trenutno čekaju rekonstrukciju vlade i novog ministra, pa nemaju kome da se obrate.

Izvor: politika.rs

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>