Za 1.200 osmaka sutra mala matura, test formalnost

matura-tanjug

Đaci osmog razreda koji zbog bolesti u junu nisu polagali završni ispit, izaći će na malu maturu sutra i u utorak, iako je ovaj test formalnost, jer se rezultati neće bodovati pri upisu u srednje škole.
Za 1.200 osmaka sutra mala matura, test formalnost
Testove iz srpskog i matematike polagaće oko 1.200 učenika, mada mnogi smatraju da je avgustovska matura nepotrebna, pošto je u junu taj ispit poništen zbog krađe testova.

Međutim, u Ministarstvu prosvete objašnjavaju da su po zakonu svi osmaci dužni da „pristupe polaganju ispita“ jer je to uslov da dobiju diplomu o završenoj osnovnoj školi.

Ðaci će polagati testove od 10 do 12 sati, ali ne u matičnim već u onim osnovnim školama koje su odredile školske uprave, u zavisnosti od broja učenika.

Pri upisu u srednje škole bodovaće se uspeh u šestom, sedmom i osmom razredu, a prilikom popunjavanja liste želja osmaci mogu da navedu sve škole i obrazovne profile, ne samo one u kojima je ostalo slobodnih mesta.

Međutim, za upis u željeni profil moraće da imaju najmanje onoliko bodova koliko i poslednji primljeni đak u julu.

Ministarstvo je ranije saopštilo da će samo učenici koji imaju potvrde lekarske okružne komisije i na osnovnu njihovih preporuka, moći da se upišu u škole preko broja utvrđenog konkursom.

To znači da će deca koju je bolest sprečila da polažu ispit u junu, moći da se prijave za škole koje su mogli i tada da upišu, prema broju bodova, a moći će i da idu u odeljenja u kojima već postoji maksimalnih 30 učenika.

U srednjim školama ima skoro 13.000 slobodnih mesta, najviše u trogodišnjim mašinskim, hemijskim, građevinskim, tekstilnim.

Zbog poništene mala mature, veliki broj odeljenja u tim školama je, kako smatraju sindikati, pred zatvaranjem jer nemaju minimalnih 15 učenika. To će, kako tvrde, stvoriti dugačku listu tehnoloških viškova na početku škole.

Prema proceni Unije sindikata prosvetnih radnika, oko 1.000 nastavnik ostaće bez posla ili će raditi sa smanjenim fondom časova. Samo u Beogradu 54 odeljenja ne ispunjavaju zakonski uslov. Ako Ministarstvo ne dozvoli formiranje odeljenja sa manje od 15 učenika, nekoliko hiljada dece neće biti upisano u željeno zanimanje, jer će odeljenje biti ugašeno ili spojeno sa drugim odeljenjem, ističu sindikati.

Skandal sa malom maturom našao se pred sudom, a ministar Žarko Obradović podneo je ostavku.

Na malu maturu sutra i u utorak izlaze i odrasli polaznici Projekta „Druga šansa“.
Izvor: Tanjug

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>