Puna škola prekobrojnih nastavnika

dru-nastavnici_620x0 (1)

U prosveti ostalo mnogo nezavršenih poslova, brojna su kašnjenja i nerazjašnjena pitanja – zbunjeni i nastavnici i učenici. Oko 3.000 prosvetara tehnološki višak, kažu sindikati

ŠKOLSKA godina počinje za tačno nedelju dana, a pre prvog zvona ostalo je mnogo nezavršenih poslova, kašnjenja i nerazjašnjenih pitanja u prosveti. Nova generacija srednjoškolaca na mnogim zanatima još ne zna da li će odeljenja koja su upisali uopšte biti formirana. Nastavnici traže odgovor da li su tehnološki višak, da li će dobiti dopunu časova i u kojoj školi.

Neki učenici prvog razreda čekaju odobrenje da budu prebačeni u druge srednje škole. To znači da će da usledi dodatno osipanje na zanatima.

Sve ovo trebalo je već da bude gotovo, ali mnoge odluke mora da donese ministar prosvete lično, pa će do njegovog imenovanja ostati niz nedorečenosti. Konačno podvlačenje crte biće kada školska godina uveliko počne, najverovatnije 15. septembra.

Zbog svega toga nezadovoljni su i đaci, i njihovi roditelji, ali i nastavnici, od kojih će, procenjuju sindikati, oko hiljadu ostati potpuno bez norme ili sa smanjenim fondom časova. Oko 2.000 delimičnih ili potpunih viškova, kažu, “prenete su” iz prošle godine.

Sinidikalci u propustima pri organizaciji male mature vide uzroke “haosa u srednjim stručnim školama”. Samo u Beogradu, kažu, postoje 54 škole koje ne mogu da formiraju sva odeljenja predviđena konkursom, zbog čega će mnogi nastavnici ostati bez časova.

- Tražimo od Ministarstva prosvete da odobri formiranje odeljenja sa manje od 15 đaka u srednjim stručnim školama. U suprotnom, nekoliko hiljada dece neće biti upisano na željeno zanimanje, jer će odeljenja biti ugašena ili spojena – smatra Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika.

Isti zahtev ima i Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije.

Preliminarni sindikalni podaci kažu da će oko 230 učitelja i nastavnika ostati bez ijednog časa i to najviše u stručnim školama. Skoro polovina ih je u Beogradu. U celoj Srbiji biće 145 odeljenja manje, od čega u Nišu 16, Kragujevcu 14, Kraljevu 12…

Deo časova izgubilo je 150 prosvetnih radnika u Rasinskom okrugu. Za njih u Školskoj upravi traže rešenje. Prema prvim podacima Školske uprave u Zaječaru, u osnovnim i srednjim školama u Borskom i Zaječarskom okrugu 339 nastavnika i profesora nema dovoljan fond časova. Oni ispunjavaju normu od pet do 95 odsto, dok deset prosvetnih radnika nema nijedan čas. Oni će najverovatnije naredne školske godine primati punu platu, bez ijednog časa u učionici.

USLOV ZA PENZIJU
USLED izmene zakona, prema kojoj nastavnici sa jednim ispunjenim uslovom idu u penziju, njih između 3.000 i 5.000 trebalo bi ovog septembra da napusti prosvetni sistem, a da na njihova mesta dođu tehnološki viškovi. Prema tvrdnjama Jasne Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika, zakonsku obavezu penzionisanja zaposlenih u prosveti sa 40 godina staža ili 65 godina života neki već sada pokušavaju da izbegne.

Prema rečima načelnika Školske uprave Dragoslava Marića, analiza je urađena na osnovu prvog preseka koji su sačinili direktori škola, a tačan broj znaće se 15. septembra, kada će biti potvrđen status i pojedinim odeljenjima koja imaju manje od 15 učenika.

Specifična situacija je u Braničevskom i Moravičkom okrugu. Prvi ne broje viškove, nego manjkove – nedostaje im pet učitelja! Prema podacima Školske uprave Požarevac, postoji mogućnost da bude suvišnih nastavnika samo u Tehničkoj školi “Nikola Tesla” u Kostolcu, ako do početka školske godine ne budu popunjena sva odeljenja. Slično je i u Moravičkom okrugu. Prema rečima načelnika Školske uprave Danila Beodranskog, bez posla će ostati samo dva prosvetna radnika.

- Reč je o predavačima praktične obuke – naglasio je Beodranski.

- Jedan je zaposlen u Medicinskoj, a drugi u Tehničkoj školi u Čačku.

Ni u Čačku, niti u ostalim delovima Srbije, prosvetari, i pored brojnih problema, zasada ne najavljuju štrajk za početak školske godine.

Izvor: novosti.rs

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>