БЕСМИСЛЕНИМ ПОЛАГАЊЕМ ЗАВРШАВА СЕ ФАРСА СА МАЛОМ МАТУРОМ Лакше им да муче децу него да раде свој посао

372317_novi-sad-7-ponovno-polaganje-male-mature-gimnazija-jovan-jovanovic-zmaj-foto-robert-getel_f

Осмаци, њих око 1.200, јуче су морали да полажу тест из српског језика, а данас ће математику, у склопу другог круга мале матуре иако су унапред знали да ће тест бити поништен. У Министарству просвете имали су два месеца да смисле начин да децу поштеде малтретирања, али никакав закон нити уредбу нису донели како би то решили.

Ако се нашло законско решење да министар просвете не одговара, нити чак буде сведок за проваљене тестове, онда је могло да се нађе и решење да се ова фарса не одржи – каже Радмила Додић, председница Форума основних школа.

Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа Београда, указује на то да је августовска мала матура могла да буде заобиђена лекс специјалисом за ову школску годину.

- Чуди ме да то нису урадили. Уместо да малтретирају децу која су у највећем броју у јуну била болесна, Скупштина је могла да донесе уредбу којом би били ослобођени теста који им се уопште не рачуна – закључује Антић.

Из Министарства просвете јуче нисмо добили одговор због чега ни после два месеца није нађено друго решење. Раније дато објашњење је “да не би било разлике међу ученицима који су полагали у јуну и оних који излазе на испит у августу”.

- Закон мора да се поштује. Полагање мале матуре је законска обавеза. Ученици изласком на малу матуру добијају уверење о завршеној основној школи – објаснио је недавно помоћник министра Љубиша Антонијевић.

Тако су осмаци јуче већ после пола сата излазили са овог бесмисленог тестирања.

- Ради се реда ради. Мом брату су тек дан пре полагања јавили где ће бити полагање, а долазимо из Бачке Паланке. Све је потпуно неорганизовано – каже Бошко Граховац, брат матуранта из Новог Сада.

Матурант из Београда каже да му је жао другара који су се припремали за малу матуру у јуну и под стресом излазили на полагање.

- Ми смо, ето, дошли, одседели пола сата и онда су нас наставници пустили да изађемо – каже матурант који је јуче полагао малу матуру у ОШ “Иван Горан Ковачић” на Звездари, где су 72 осмака у Београду јуче изашла на завршни испит.

Родитељи који су их чекали испред школе – огорчени су. Указују на бесмисао чињенице да су деца, која су у јуну била болесна и нису могла да полажу тада завршни испит, сада потпуно беспотребно долазила иако се зна да бодови неће бити узимани у обзир.

- До среде се на броју телефона у министарству, овде у Захумској, који нам је дат као број где ћемо добити све информације, укључивао сигнал за факс. Онда су нас из школе звали у среду по подне и у четвртак да нам кажу да ће нам деца у понедељак полагати испит, па су школе у петак хитно пријављивале ђаке за пријемни, јер им је у четвртак из министарства стигао допис – каже мајка осмака из ОШ “Бора Станковић” на Бањици.

При упису у средње школе бодоваће се успех у шестом, седмом и осмом разреду, а приликом попуњавања листе жеља осмаци могу да наведу све школе и образовне профиле. За упис у жељени профил мораће да имају најмање онолико бодова колико и последњи примљени ђак у јулу.

Само ђаци који имају потврде лекарске комисије да због здравственог стања нису могли да полажу малу матуру, моћи ће да се упишу у школе преко броја утврђеног конкурсом.

Извор: blic.rs

2 коментара на БЕСМИСЛЕНИМ ПОЛАГАЊЕМ ЗАВРШАВА СЕ ФАРСА СА МАЛОМ МАТУРОМ Лакше им да муче децу него да раде свој посао

  1. Анонимни каже:

    Vec poznajem roditelje deteta i tetku koja je visa med.sestra,koji su lazirali nalaze za Male boginje i cije ce dete bez prijemnog biti upisano u med.skolu.

  2. maja каже:

    Vec poznajem roditelje deteta i tetku koja je visa med.sestra,koji su lazirali nalaze za Male boginje i cije ce dete bez prijemnog biti upisano u med.skolu.

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*