Mala matura gotova za celih petnaest minuta

matura_2
Osmaci koji iz opravdanih razloga nisu u prvom roku polagali završni ispit na kraju osnovnog školovanja, ali i oni koji dokaz o završenom osmogodišnjem školovanju nisu stekli na vreme, nego su iskoristili ponuđenu drugu šansu da steknu uslov za upis u srednju školu, polagali su u ponedeljak  test iz maternjeg jezika, a u utorak je na redu test iz matematike.

Za polaganje završnog ispita u ovom roku se prijavljivalo u školskim upravama Ministarstva prosvete, koje ga i organizuje, a od nešto više od 1.200 kandidata, koliko ih  za ovaj rok ima u Srbiji, u tri školske uprave na teritoriji Vojvodine prijavilo se oko 240 kandidata.

U novosadskoj Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“, koja je jedan od punktova za polaganje u Južnobačkom okrugu, juče ih je na testiranju bilo 12. Milan Knežević iz Bačkog Dobrog Polja je na završni ispit došao posle polaganja popravog iz engleskog i geografije, da bi stekao uslov da se, sa svoja 32 boda zarađena u osnovnoj školi, upiše u saobraćajni smer u Tehničkoj školi u Vrbasu, dok Dejan Baćinac iz Srbobrana, koji je zbog bolesti bio sprečen da izađe u prvom roku, polaganjem male mature stiče pravo da školovanje nastavi na smeru za pekare u školi „Pavle Savić“ u Novom Sadu. Koristeći drugu šansu za nastavak školovanja, u Novi Sad je došao i 24-godišnji Žarko Jatić iz Bačke Palanke, koji će vanredno pokušati da dođe do diplome trgovca, dok je Mirjana Zukvan iz Gardinovaca u 18. godini poželela da postane kuvar, te je s tom željom i sela u učionicu Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“.

Kao i u junskom roku, i ovaj put testiranja počinju u 10 sati i traju po dva sata. Svi kandidati pred sobom moraju da imaju đačku knjižicu, radi identifikacije i dužni su da na testiranje stignu 15 minuta pre početka. Međutim, s obzirom na to da se bodovi s ovih testova ove godine ne uzimaju u obzir pri upisu u srednju školu, zato što su junski testovi kompromitovani, nego je pristupanje ovom testiranju samo zakonska obaveza i dokaz da je kandidat završio osnovno obrazovanje, što je uslov za upis u srednju školu, većina kandidata nije se juče zadržavala duže od obaveznih 15 minuta, jer su uslov da se upišu u srednjoškolski smer stekli samim izlaskom na ispit.

Izvor: dnevnik.rs

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>