Konačno je došlo vreme da neko odgovara Višak nastavnika, a škole i dalje raspisuju konkurse

milan-jeftic-1377724691-358323
amo na području Školske uprave Kragujevac oko 50 prosvetara nema pun fond časova, a tokom leta raspisano 20 konkursa za prijem novih radnika
Direktori osnovnih i srednjih škola u Srbiji nemilice raspisuju konkurse i primaju u radni odnos nove nastavnike iako postoji ogroman broj škola u kojima nastavnici nemaju pun fond časova. Ova masovna pojava prisutna je širom zemlje, što znači da se Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja nemilice krši.
Primer za to je i Školska uprava Kragujevac, na čijem području 50 nastavnika nema pun fond časova, a tokom leta je raspisano gotovo 20 konkursa za prijem novih radnika. Tako je u srednjoj Politehničkoj školi u Kragujevcu raspisan konkurs za nastavnika fizičkog vaspitanja, pošto je prethodni otišao u penziju, iako pet nastavnika „difovaca“ u nekoliko kragujevačkih škola neće imati pun fond časova.

- Nije raspisan jedan konkurs, već nekoliko! U situaciji kad imate višak zaposlenih, raspisivanje konkursa za prijem novih radnika je nezakonito. Članom 130. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja jasno se precizira da se prijem u radni odnos na neodređeno vreme, na osnovu konkursa, može izvršiti samo ako se nije moglo izvršiti preuzimanje zaposlenog – kaže Milan Jevtić, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevca.

Radojko Damjanović, načelnik Školske uprave Kragujevac, kaže da su direktori zahteve za konkurse upućivali u junu i julu, kad još nije bio utvrđen broj nastavnika koji nemaju pun fond časova, jer je rok za zaključenje spiskova bio 15. avgust.
Siniša Kojić, direktor Politehničke škole, odbio je da govori za Kurir na ovu temu, a Ministarstvo prosvete nam takođe do zaključenja broja nije poslalo odgovore.

Izvor: Kurir

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*