Књиге коштају 700 милиона

dru-knjige_620x0

Држава без новца за куповину комплета ђацима петог разреда. Уџбеници за основце поскупели у односу на прошлу годину

НА бесплатне уџбенике Министарство просвете, науке и технолошког развоја потрошиће ове године 700 милиона динара. Толико коштају радни уџбеници (они у које се пише) за ђаке од првог до четвртог разреда основне школе. Због мањка средстава, бесплатне књиге неће ове године добити петаци, како је то првобитним планом било предвиђено.

Донета је одлука да се застане са увођењем нових ђака, јер је просветна каса празна, а и у току је анализа успешности целог пројекта.

Иако ће већина прошлогодишњих уџбеника да буде искоришћена, у просветном буџету комплети су ставка од 700 милиона. Пре само две године набавка свих уџбеника за ђаке од првог до трећег разреда коштала је тек 40 милиона више!

- Износ је толики зато што су уџбеници поскупели – објашњава за „Новости“ Зоран Костић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја.

- Преговарали смо са њима и успели да их убедимо да цене буду увећане само за износ инфлације. Добро је што су нерадни уџбеници (они у које се не пише) углавном очувани, јер да смо и то морали да обезбедимо, коштало би нас бар још 400 или 500 милиона динара.

ДОБИЈАЈУ И СТАРИЈИ
САМО у Београду уџбенике добијају и старији основци. Ђацима од првог до четвртог разреда купују дупли комплет – тако да један држе у школи, а други код куће.
- Свака локална самоуправа може да купи деци додатне уџбенике. Осим Београда, Чачак је помагао набавку школских комплета. Они нису куповали дупле књиге, већ су финансирали први комплет – каже Костић.

Костић најављује и да ће овај пројекат након усвајања новог закона о уџбеницима бити озваничен на дуже стазе. До сада је то било решено уредбом Владе Србије. А када буде готова анализа целог пројекта, најављује Костић, упоредиће се шта је било добро, а шта не и одлучити шта треба мењати.

Да уџбеници које обезбеђује држава стижу на време потврђује и Милан Бајић, директор ОШ „Јосиф Панчић“ у Београду.

- Око 95 одсто уџбеника од прошле године је очувано, тако да добијамо само радне свеске – каже Бајић.

- Проблема има ове године са набавком другог комплета, који обезбеђује Град Београд. Средства која су нам обећана нису довољна за потребне уџбенике, а нису ни уплаћена, па се са издавачима договарамо да нам пошаљу књиге, па да накнадно платимо.

Извор: novosti.rs

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*