Месечне архиве: август 2013

Костић: У просвети нико неће остати без посла

Уочи почетка школске године у Министарству просвете тврде да нико неће остати без посла и да су оцене синдиката да ће око 1.000 људи бити технолошки вишак због све мањег броја ђака, гашења одељења и скандала са малом матуром, паушалне.
„За последњих пет година око 2.300 одељења укинуто је кроз процес рационализације, а 185 људи је напустило просвету и то они који су добили отпремнине. Остали су и даље у систему и нико није изгубио посао“, рекао је Танјугу помоћник министра просвете Зоран Костић, оценивши као паушалну тврдњу синдиката да смањење броја одељења оставља људе без посла.

...

ЈОВАНОВИЋ: Неће бити отпуштања у просвети

Кандидат за министра просвете је рекао да образовање никако не може и не сме бити потрошња

Кандидат за министра просвете Томислав Јовановић изјавио је да неће бити отпуштања у просвети и науци јер, како је казао, ту нема вишка.

...

Књиге коштају 700 милиона

Држава без новца за куповину комплета ђацима петог разреда. Уџбеници за основце поскупели у односу на прошлу годину

НА бесплатне уџбенике Министарство просвете, науке и технолошког развоја потрошиће ове године 700 милиона динара. Толико коштају радни уџбеници (они у које се пише) за ђаке од првог до четвртог разреда основне школе. Због мањка средстава, бесплатне књиге неће ове године добити петаци, како је то првобитним планом било предвиђено.

...

Коначно је дошло време да неко одговара Вишак наставника, а школе и даље расписују конкурсе

амо на подручју Школске управе Крагујевац око 50 просветара нема пун фонд часова, а током лета расписано 20 конкурса за пријем нових радника
Директори основних и средњих школа у Србији немилице расписују конкурсе и примају у радни однос нове наставнике иако постоји огроман број школа у којима наставници немају пун фонд часова. Ова масовна појава присутна је широм земље, што значи да се Закон о основама система образовања и васпитања немилице крши.
...

Томислав Јовановић: Чвршће везе са стручњацима

Кандидат за ресор просвете и науке говори за Новости о односу према просвети и науци и својим плановима на месту министра у влади Србије.
Посао који треба да преузмем велики је и изузетно одговоран. Убеђен сам да у Министарству просвете, науке и технолошког развоја постоје квалитетни кадрови, који су вољни да се, заједно са мном, ухвате укоштац са новим изазовима. Нисам човек који почиње изпочетка, већ ћу наставити тамо где је неко пре мене стао, трудећи се да радим најбоље могуће.

Ово је за „Новости“ прокоментарисао проф. др Томислав Јовановић, непосредно пошто је премијер Ивица Дачић потврдио да је управо он кандидат за министра просвете. Позив га је затекао у лабораторији, усред експеримента.

...

Доктор за „болести“ просвете

Будући министар просвете Томислав Јовановић професор је физиологије на Медицинском факултету у Београду и дугогодишњи продекан за последипломску наставу на том факултету.

Раније је био управник Института за медицинску физиологију и проректор Универзитета у Приштини. Роден је аугуста 1951. у Трбуњу (Топлица), медицину је дипломирао 1975. године, а докторирао 1983. године. Био је на специјализацијама из медицине спорта, балнеоклиматологије, хипербаричне медицине, клиничке физиологије.

...

Најмање 124 одељења без ђака

Најдраматичније у машинским и грађевинским школама, због малог броја ђака директори треба да спајају сродна занимања или да децу пребацују у друге школе

За три дана почиње нова школска година, а у средњим стручним школама широм Србије је расуло: због малог броја ђака, велики број наставника је остао без посла, школе не могу да формирају одељења са мање од 15 ученика, а директори не знају на који начин да споје одељења како би сви ђаци ипак пошли у школу.Посебно је драматична ситуација у машинским, пољопривредним и грађевинским школама, јер поједине, чак и у Београду, нису имале ниједног уписаног ђака, а ситуација се није променила ни после августовске матуре.

...

Зауставити сва мувања с платама у јавном сектору

Министарство финансија и привреде упутило је Влади Србије на усвајање уредбу о изради јединственог регистра запослених у јавном сектору, који треба да буде успостављен до краја септембра, саопштило је то министарство.

Регистар ће помоћи да се успостави ред у држави и биће основ да се од наредне године уведе централизована исплата зарада свим запосленима у јавним службама преко Управе за трезор. Процењује се да би тиме држава остварила уштеду у буџету и до 10 одсто.

...

Ђачки динар само добром вољом родитеља

У средњим школама у Војводини и пред почетак ове школске године планирају да саветима родитеља – чим се половином септембра после првих родитељских састанака попуне представницима одељења првака – предложе да изгласају плаћање „ђачког динара“.

У покрајини је ово већ традиција, која сваке године изазива различите коментаре. Део родитеља средњошколаца тужи се да им овај намет тешко пада, а у школама кажу да ни с једног нивоа финасирања не добијају довољно новца, те да једино на овај начин успевају да одрже колики-толики стандард, док Министарство просвете сваке године подсети да „ђачки динар“ мора бити добровољан и да  се његовом уплатом у школама ништа не сме условљавати.

...

БЕСМИСЛЕНИМ ПОЛАГАЊЕМ ЗАВРШАВА СЕ ФАРСА СА МАЛОМ МАТУРОМ Лакше им да муче децу него да раде свој посао

Осмаци, њих око 1.200, јуче су морали да полажу тест из српског језика, а данас ће математику, у склопу другог круга мале матуре иако су унапред знали да ће тест бити поништен. У Министарству просвете имали су два месеца да смисле начин да децу поштеде малтретирања, али никакав закон нити уредбу нису донели како би то решили.

...