Млади разбојници нападају и ударају чиме стигну

robija

У трећини свих евидентираних разбојништава (436), која су се на подручју 12 општина јужне Бачке у првих осам месеци ове године дешавала у просеку два пута дневно, разбојници су користили нож (142), и то најчешће кухињски (115)

Ако се уз тај податак дода и то да више од осамдесет одсто тих дела почине млађи од 27 година, јасно је да млади насилници не бирају много шта ће употребити у обрачуну или разбојништву, о чему сведоче и разна оружја и оруђа која полиција проналази код њих.

Како смо извештавали последњих дана, у томе се, нажалост, истичу млади, великим делом малолетници, који су ових дана нарастајуће насиље у Новом Саду, “обогатили” и пољопривредном алатком – косиром, који је коришћен у бруталном обрачуну младих Новосађана. У неким претходним случајевима сукоба на улицама већ су се појављивале мачете, сатаре, безјзбол палице, метални боксери и све врсте ножева.

Иако се понекад само хвале поседовањем тих предмета, они ипак у тим годинама олако уђу у ситуацију без повратка када на брзину, нарочито уз конзумирање алкохола и дроге, почине и најтежа кривична дела. Иако у Србији, по проценама, има око милион илегалних цеви, пиштољи су скупи и носе за собом тежу одговорност, поготово за голобраде изгреднике, а ножеви се једноставније набављају и лакше одбацују, а исто тако могу послужити за свакодневне обрачуне.

У Новом Саду се већ данима говори о проблему са насиљем и порастом криминала, а као кључни генератор су означене поједине навијачке групе за које се сматра да су само параван за диловање дроге и друга дела у која се упуштају.

Занимљиво је да се у судницама млади често, пуни наде у ослобађајућу пресуду, бране и правдају на готово идентичан начин тиме да су пре кобног догађаја користили алкохол, марихуану, кокаина, таблете па и  стероиде.

Такође, све су безобзирнији напади на полицајце на подручју Новог Сада. Просечно, готово сваки други дан региструје се кривично дело ометања службеног лица, спречавања обаваљања дужности или напада на њих.  До сада су на полицију насртали песницама, ножевима, мачетом, флашом па и трактором. У тим ситуацијама, неретко чувари безбедности грађана бивају повређени, а свежи су случајеви и када су изгубили живот на послу, при чему су скоро стопроцентно сви нападачи на полицајце били под утицајем алкохола или наркотика.

Извор Дневник

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>