Inspektori proveravaju osnovne i srednje škole: Nasilje se vešto prikriva

262596_tmusicfotonmarkovicf_f

Beograd – U centru pažnje redovnog inspekcijskog pregleda osnovnih i srednjih škola, koji počinje narednih dana, biće bezbednost, ne samo unutar obrazovnih ustanova već i saobraćajna, najavio je za Danas Velimir Tmušić, načelnik Republičke prosvetne inspekcije. On ističe da bi danas trebalo da bude završen izveštaj prosvetne inspekcije povodom slučaja koji se prošle nedelje dogodio u OŠ „Svetolik Ranković“ u Aranđelovcu, kada su učenika prvog razreda u dvorištu te škole pretukla dva đaka petog razreda.
Iako je ministar prosvete Tomislav Jovanović izjavio da je reč o izolovanom slučaju u Šumadiji i da na ovom području godinama unazad nisu zabeležene tuče među učenicima, školska praksa pokazuje da se nasilje unutar obrazovnih ustanova ne smanjuje, ali i da se vešto prikriva.
Ministarstvo prosvete je tokom poslednjih nekoliko godina donelo niz zakona, pravilnika i protokola u cilju sprečavanje nasilja u obrazovnim ustanovama, otvoren je SOS telefon za prijavu nasilja u školama, angažovani su školski policajci, ali i pored svega toga prevencija je i dalje najveći problem.

- Ako smo nešto detaljno uredili propisima, onda je to ova oblast. Ali nije dovoljno samo napisati zakone i pravilnike i formirati tim za zaštitu od nasilja, već je najbitnije da se svi bave prevencijom, od škole i nastavnika do roditelja i lokalne samouprave. Ne mogu da shvatim da su prvaci sami u školskom dvorištu, jer bar u prvih mesec dana dok traje prilagođavanje neko od odraslih mora da bude prisutan. Čak i kad je veliki odmor, dežurni učitelj treba da bude sa đacima. U školi mora da se radi timski i organizovano na prevenciji nasilja. Pravilnik o zaštiti učenika od nasilja mora da se uradi u skladu sa procenom bezbednosti u određenoj školi, jer je svaka obrazovna ustanova specifična – kaže Velimir Tmušić.

„Nemamo tim“
Prema istraživanju o primeni propisa o zaštiti dece od nasilja u školama, koje je sproveo Panel mladih savetnika Zaštitnika građana, čak 60 odsto anketiranih osnovaca i srednjoškolaca izjavilo je da ne zna da li je njihova škola preduzimala preventivne aktivnosti. Oko 70 odsto učenika je reklo da njihova škola nema tim za zaštitu od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja ili da ne znaju da li on postoji. Na pitanje kako deca u slučaju nasilja mogu da se obrate timu za zaštitu od nasilja, skoro polovina ispitanika je odgovorila „nikako“, „niko neće da sluša“ ili „škola nema tim“.

Izvor danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>