Ескалирало насиље у школама, хитно решавати проблем

school_1
Насиље у школама ове године је ескалирало, те је неопходно хитно се позабавити тим питањем, и решавати га у ширем друственом контексту, а не само у школама, поручују учесници скупа „Насиље и школе“.
Ивана Филипов из канцеларије поверенице за заштиту равноправности каже да школе често уместо да реагују на дискриминацију и вербално насиље, реагују тек на физичко насиље.

„У школама се не ради на подизању толеранције и смањивању предрасуда… Млади су постали насилни, хомофобични, са расистичким ставовима и ниским нивоом толеранције за припаднике мањина“, казала је Филипов.

Према речима, председника Центра за демократију Драгољуба Мићуновића разлог за насиље међу децом у школама последица је тешке економске ситуације у земљи, као и  губљења елемента система вредности.
Неопходно је, каже он, зато инвестирати у школску омладину, „јер ће они гласати за неколико година“.

„Живимо у брзом времену где доминира вулгарна економија…Незапослен човек није само економски угрожен , већ му је угрожен социјални статус и психа“, казао је Мићуновић.
Психијатар из Института за ментално здравље Оливер Видојевић каже да је ове школске године ескалирало насиље у школама, наводећи да је неопходно успоставити правила деци.

Он поручује да није добро и што медији извештавају да малолетници не могу и неће одговарати за одређена дела.
„Деца захтевају правила и мора да се зна шта је чија одговорност“, рекао је Видојевић.
Посланик у Скупштини Србији Миљенко Дерета сматра да није добро што су школе „проглашене“ за јединог „дежурног кривца“ за нашиље у тим образовним установама.

Према његовим речима, превелика су очекивања од школа, које сва не могу да испуне, те је неопходна њихова рефрома, како би  се прешло на решавање проблема насиља.
Он сматра да у школама постоји једна врста психичког притиска на ученике те да у њима запослени често не разумеју потребе младих.
„Једна озбиљна реформа школе мора да се спроведе, пре него што се очекује резултат у смањењу насиља“, поручио је Дерета, додајући да „школе нису острво цвећа“.

Школе, према његовим речима, треба да се реорганизују и постану места за дијалог, са мањом хијерархијом.
„Једини лек за сузбијање насиља у школама је да се промени клима у њима“, рекао је Дерета.
Наводећи пример насиља навијача и неррешавања тог питања, Дерета каже да он постоји већ 23 године.

Иако се стално као пример добре праксе помиње Велика Британија, у Србији се питање решавања насиља међу навијачима не решава .
„Зар је тешко преписати и применити тај закон“, пита Дерета који сматра да би се на тај начин смањило насиље на утакмицама, а касније и у школама.
Друштво у Србији је, указује Дерета, неспремно да се суочи са узроцима насиља, међу којима су, како каже, ратови деведесетих и лоша економска ситуација.

Извор Дневник

 

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>