Sindikalni front: Povucite predloge zakona o radu i o štrajku

ivica-cvetanovic-beta_f

Na Konvenciji Srpskog sindikalnog fronta, održanoj danas u Novom Sadu, zatraženo je da republička Vlada povuče predloge izmena Zakona o radu i zakona o štrajku jer su, kako je istaknuto, protivustavni i u suprotnosti sa evropskim konvencijama koje je potpisala naša zemlja. Predstavnici tog sindikalnog fronta, u kojem su Konfederacija slobodnih sindikata, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, Udruženi sindikati Srbije Sloga” i Industrijski sindikat Srbije, zatražili su i formiranje radne grupe za izradu nacrta tih zakona, u koju bi ušli i članovi te sindikalne asocijacije.

Na skupu je rečeno da će, ukoliko budu usvojene predložene izmene zakona o radu, zaposleni u Srbiji biti pretvoreni u robove. Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović je napomenuo da je sličan zakon predložen i u Hrvatskoj ali je, kako je dodao, odbačen zbog pritiska javnosti.

Cvetanović je ocenio da su predložene izmene zakona o radu i štrajku “protivustavne i protiv svih evropskih konvencija koje je potpisala naša država”.

Ranka Savić
Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije Ranka Savić istakla je da je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu u kojoj bi oni koji imaju status zaposlenih ujedno “imali i status ugroženih lica”.

Ona je izjavila da su predložene izmene zakona o radu u interesu stranih investitora a ne zaposlenih u Srbiji i dodala da bi, prema predlogu, to bio “antiradnički zakon” i da je, “po ko zna koji put, sav teret svih naših političkih, ekonomskih i drugih promašaja prebačen na leđa radnika i zaposlenih”.

Lideri tog sindikalnog fronata pozvali su zaposlene, kao i one koji će to tek da budu, druge sindikate i penzionere da im se pridruže i da spreče donošenje predloženih zakona o radu i o štrajku.

Kako je najavljeno na skupu, argumente protiv tih zakonskih predloga predstavnici sindikalnog fronta izneće 5. decembra poslanicima Narodne skupštine Srbije.

Ukoliko Vlada ne povuče te predloge zakona, Srpski sindikalni front organizovaće protestne skupove u svim većim gradovima kao i veliki protestni skup u Beogradu 10. decembra na Dan ljudskih prava.

Izvor: Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*