Evo ko nam piše zakon o radu

radnici

Vilton: Došao sam da podržim promene Zakona o radu
Promena Zakona o radu je ključna kako bi se u Srbiji stvorilo okruženje koje će omogućiti da se otvaraju nova radna mesta, izjavio je za današnju „Politiku“ generalni sekretar Medjunarodne organizacije poslodavaca Brent Vilton.
On je naveo da je u Srbiju došao da bi podržao Uniju poslodavaca Srbije u naporima da promeni Zakon o radu, jer situacija u tom pogledu nije dobra.
„Sadašnji Zakon o radu je veoma restriktivan, jer obeshrabruje poslodavce da otvaraju nova radna mesta zbog visokih troškova i proceduralnih teškoća za prestanak ugovora o radu. Oni su postali teret za preduzeća u periodu ekonomske krize“, smatra Vilton.Na pitanje da li misli da će biti političke volje da se zakon o radu izmeni, Vilton je rekao da je poenta da se od promena ne odustane i da se predlog izmena što pre vrati u proceduru. „Što ih pre usvojite brže ćete napredovati. Brze promene možda jesu bolne, ali spore ne donose rezultate koji su vama potrebni“, kazao je on.

Vilton je dodao da podržava poslodavce i ohrabruje vladu da sprovede reforme koje odgovaraju potrebama većine.

Vilton je objasnio da je Zakon o radu sada prioritet, a njegova izmena treba da povuče i izmene drugih zakona poput onih o privatizaciji, stečaju i planiranju i izgradnji.

„Važno je da izmene zakona nisu uskladjene s evropskim zakonodavstvom iz ove oblasti. U Evropi ima mnogi različitih modela radnih odnosa. Treba da pogledate koje su zemlje privukle najviše investicija“, istakao je on.

Vilton je izneo mišljenje i da je poslovni ambijent za privrednike nezdrav, da je teško poslovati zbog velike birokratije i troškova.

„Pitanje je jednostavno: Srbija treba da odluči koju ekonomiju i društvo želi. Vi ne koristite prednosti globalizacije i modernizacije. Pogledajte zemlje u okruženju. Vaš neuspeh je tudji uspeh. Morate biti uspešni kao drugi. Kod vas je dominantan javni sektor koji je neefikasan, puno košta državu, odnosno poreske obveznike. Skoro 49 odsto BDP se pravi u javnom sektoru i preduzećima u vlasništvu vlade, dok privatni sektor nije dovoljno jak. Jasne su u tom pogledu i poruke MMF, Svetske banke i drugih organizacija koje vas posmatraju. One podržavaju reforme“, objasnio je on.

Vilton je, takodje, rekao da su nameti za poslodavce medju najvećima u Evropi i okruženju.

„Nema nijedne druge zemlje u svetu gde troškovi otkaza za zaposlenog padaju na teret poslodavca, odnosno gde poslodavac isplaćuje otpremninu za sve godine radnog staža. Da li biste vi, kada to znate, zaposlili osobu od 50 godina“, ukazao je on.

Vilton je objasnio i da je Medjunarodna organizacija poslodavaca mreža privatnog sektora na svetskom nivou, osnovana 1920. godine u Londonu, i trenutno broji 150 članova nacionalnih organizacija poslodavaca iz 143 zemlje. Osnovna misija organizacije je zaštita interesa poslodavaca u socijalno-ekonomskim debatama u UN i multilateralnim sistemima.

Izvor Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*