Rad na određeno vreme godinu dve ili tri?

5-rad
Na sastanku Radne grupe za izmene Zakona o radu razmatrane su odredbe koje se odnose na trajanje rada na određeno vreme, a ove nedelje biće nastavljen rad i u vezi s konkretnim rešenjima koja se odnose na druge odredbe, koje je potrebno menjati, izjavio je direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić. Rajić je naveo da je stav predstavnika Ministarstva rada da bi rad na određeno vreme trebalo da traje dve godine, sindikati insistiraju da ostane odredba od godinu dana, dok je stav poslodavaca da on bude tri godine.Rajić, međutim kaže da poslodavci imaju volju da pristanu da rad na određeno traje dve godine, ali da se dopuste određeni uslovi, kao na primer, za firme koje su tek osnovane da se on produži na tri godine, ili one koje imaju određene projekte da se postavi vreme trajanja projekta, ili za osobe kojima recimo nedostaje pet godina da ostvare pravo na penziju.

Videćemo na narednom sastanku da li se možepostići dogovor i da li će neko od članova radnegrupe promeniti mišljenje„, kazao je Rajić.

Resorno ministarstvo predlaže da se, osim odredaba o radu na određeno vreme, promene i odredbe koje se odnose na način isplate otpremnina, minimalne zarade, razloge i uslove za davanje otkaza, kao i definisanje kolektivnih ugovora i pregovaranja.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović rekao je  da će razgovor o tim predlozima biti jednostavniji, jer je reč o 10 do 15 članova zakona, znatno manje nego što je ranije predloženo. Predstavnici sindikata ranije su ukazali da očekuju od predstavnika Ministarstva rada da iznesu stav o tome šta je cilj i koji su konkretni razlozi za izmene zakona kako bi se utvrdilo koje odredbe treba promeniti.

Prošli sastanak Radne grupe za izmene Zakona o radu bio je posvećen uglavnom definisanju potrebnih procedura i ovlašćenja pre nego što se pristupi samim izmenama zakona.

Radna grupa, koju bi trebalo da čine predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca, trebalo bi da odluči da li će se ići na izmene Zakona o radu ili će biti donet novi zakon.

U mandatu tehničke vlade predstavnici sindikata, poslodavaca i vlade pokušavaju da, kroz dijalog, dođu do odgovarajućeg rešenja u budućem zakonu o radu.

: Cilj je da zakon po formiranju nove Vlade Srbije i izbora novog ministra rada bude brzo usvojen i da počne da se primenjuje, izjavio je  ranije predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

Orbović je rekao da je krajni cilj dijaloga da se izbegne gubljenje vremena i ukazao da su učesnici u dijalogu mnogo bliže postizanju konačnog rešenja u donošenju tog zakona nego što se misli i očekuje. Orbović je, povodom zastoja u donošenju izmena zakona o radu, rekao da je suštinski problem bio što je prethodna vlada, predloženim izmenama tog zakona, „izgubila koncept šta je time htela“.

Krajnji , tehnilki, cilj je da se do 1. maja pripremi nacrt zakona, a da se on donese do 30. juna.

Izvor: Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*