Nezakonit otkaz uzbunjivaču

uzbunjivac
ZRENjANIN: Vrhovni kasacioni sud u Beogradu konačno je stavio tačku na višegodišnji spor između Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu i njegovog bivšeg sekretara Stanislava Panića.
Panić je tužio Fakultet jer je u septembru 2010. godine, kako je tvrdio, nezakonito dobio otkaz, zbog toga što je kao sekretar, na memorandumu ove visokoškolske ustanove, protiv dekana Milana Pavlovića podneo krivičnu prijavu zrenjaninskom Osnovnom javnom tužilaštvu, ali i prijavu Odboru za etička pitanja Univerziteta u Novom Sadu. Optužujući Pavlovića za neetičko ponašanje, Panić je tvrdio da je dekan tužio Fakultet i tražio isplatu putnih troškova od Beograda, gde živi, do Zrenjanina u kome radi, iako je pre tri decenije od ustanove kojom rukovodi dobio stan u prestonici Banata, koji i dalje koristi. Panić je upozorio da je Pavlović u sukobu interesa, jer je tužbu podneo 23. aprila 2010. godine, baš na dan kada je odlukom Saveta Fakulteta izabran za dekana. Pavlović je, međutim, tvrdio da sekretaru otkaz nije uručen zato što ga je prijavio tužilaštvu i Agenciji za borbu protiv korupcije, već zbog nepoštovanja radnih obaveza i kršenja radne discipline.

Osnovni sud u Zrenjaninu je u maju 2012. poništio otkaz ugovora o radu, kao nezakonit, i obavezao Fakultet da svom bivšem sekretaru, umesto vraćanja na posao, isplati tri zarade u ukupnom iznosu od 139.295 dinara i da mu na ime naknade štete zbog nezakonitog prestanka radnog odnosa isplati 160.000 dinara da bi pokrio troškove spora. Istovremeno je, kao neosnovan, odbijen tužbeni zahtev Panića da mu bude isplaćeno 18 bruto zarada u iznosu od preko 1,2 miliona dinara.

Apelacioni sud u Novom Sadu je, međutim, u januaru prošle godine preinačio presudu Osnovnog suda i odbio tužbeni zahtev za poništenje rešenja kojim je Paniću otkazan ugovor o radu. Stav drugostepenog suda je, faktički, značio da je bivši sekretar otkaz dobio u skladu sa zakonom jer je neovlašćeno koristio memorandum Fakulteta, pišući na njemu prijave protiv dekana, čime je povredio radnu disciplinu. Ali, Vrhovni kasacioni sud je, naposletku, preinačio presudu Apelacionog suda i potvrdio onu koju je doneo Osnovni sud, smatrajući da je pravilna odluka da Paniću, koji nije zahtevao da se vrati na posao na Fakultetu, bude nadoknađena šteta u visini tri neto zarade.

-Presuda Vrhovnog kasacionog suda je jedna vrsta svedočanstva o tome kako je pravda dostižna, ali i kako je dugačak put do nje. Istovremeno, ona je potvrda o tome da ukazivanje na korupciju unutar sistema vlasti i društvenih elita najčešće ne nailazi na razumevanje drugih institucija i javnosti – izjavio je za „Dnevnik” Stanislav Panić koji je radnu karijeru nastavio kao službenik Osnovnog suda u Kikindi.

Izvor: Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*