Месечне архиве: април 2014

Синдикати: 12. маја ћемо организовати штрајк упозорења

Синдикати просвете траже разговор с министрима

Београд – Репрезентативни синдикати запослених у школству затражили су данас да с министрима просвете и финансија, Срђаном Вербићем и лазаром Крстићем, разговарају о кључним проблемима српске просвете.

Уколико до среде, 7. маја, не буду примљени на разговор, синдикати ће у понедељак, 12. маја, организовати штрајк упозорења, у којем ће учествовати све школе из система четири репрезентативна синдиката просвете, рекао је агенцији Бета председник Уније синдиката просветних радника Србије Драган Матијевић.
- Уколико нас не приме до среде и не направимо неки прелиминарни договор, 12. маја ћемо организовати штрајк упозорења, који подразумева обуставу рада током једног школског часа – рекао је Матијевић.

...

МИНИСТРУ ПРОСВЕТЕ И ФИНАНСИЈА

...

ХИТНО КОД МИНИСТАРА!

Радна група репрезентативних синдиката образовања одржала је састанак у просторијама Уније синдиката просветних радника Србије. Затражен је хитан пријем код новопостављених министара образовања и финансија, да би се разговарало о најважнијим питањима и будућности српске просвете.

Заказана је конференција за новинаре за наредну среду, а до тада ће бити договорена динамика протеста.


У Београду, 30.април 2014.
ИНФО УСПРС
...

Платни разреди до јесени?

Министри финансија и државне управе и локалне самоуправе, Лазар Крстић и Кори Удовички, најавили су вечерас увођење платних разреда до јесени у државној управи, решење проблема предузећа у реструктурирању на три начина, али и да ће питање висине пензија можда морати да буде отворено крајем године.

...

Таленат из „Петнице” позван да утегне систем образовања

Свакако највеће изненађење у новој Влади Србије је нови министар просвете. И док шира јавност не зна шта да очекује јер јој је др Срђан Вербић као нестраначка личност прилично непознат, она ужа, стручна, тог доктора наука, аутора основношколских уyбеника из физике и рецензента уџбеника и књига из популарне науке посебно цени и као вођу пројекта израде предлога стандарда за крај обавезног образовања у природним наукама, и због 20 година искуства у научном образовању надарених средњошколаца, активности у међународној мрежи која окупља организације које се баве талентованим ученицима, раду на промоцији науке…
...

Вратити младе и достојанство наставницима

У изјави за наш лист, нови министар просвете најављује подизање квалитета образовања, заустављање тренда поклањања оцена и реформу министарства

...

Нови министар просвете Вербић: Учите да би знали, а не за оцену

Нови министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић изјавио је да би ђаци требало да уче да би знали, а не за оцену, испит или диплому.
Образовање је у кризи безмало у целом свету. Тамо где ђаци уче само за оцену, за испит или диплому, криза се продубљује. Тамо где ђаци уче да би знали, перспектива је потпуно другачија. Ми смо, нажалост, у овој првој категорији – рекао је Вербић за „Данас“.

...

Бела куга празни учионице: У војвођанским средњим школама укинуто 27 одељења

За мање од месец дана пријављивањем осмака за полагање пријемних испита у школама за таленте и званично ће почети овогодишња уписна грозница, а њене је контуре у минулој седмици омеђио Конкурс за упис у први разред средњих школа у Србији, документ који дефинише овогодишњу уписну политику.
...

5 нових правила за раднике

Нови закон о раду, који ће се у скупштинској процедури наћи за два-три месеца, ишао би највише на штету радника који добију отказ, а имају пуно година стажа.Јер, уколико изгубе посао више неће, рецимо, моћи да рачунају на велику отпремнину.
Радна група сачињена од представника послодаваца, синдиката и Министарства рада претходна два месеца усаглашавала је детаље новог закона о раду. Успели су да усагласе начин исплате отпремнина, рада на одређено време и разлога за дефинисање отказа.

...

Срђан Вербић, први министар са минђушом

Истраживачка станица “Петница” полако постаје главна база за одабир кадрова новог премијера Александра Вучића.
Срђан Вебрић као средњошколац био један од првих полазника овог центра, а на крају је и сам био предавач у Петници.
После министра финансија Лазара Крстића који је радио као истраживач у Петници, нови “петничар” у Немањиној 11 биће Срђан Вербић који ће водити просвету и науку.
Ову праксу можда је најбоље илустровао наш познати физичар и предавач у Петници Милован Шуваков: „Право је освежење што у Влади имамо све више министара из Петнице, уместо са Мегатренда.“

...