Verbić: Bez mature nije završena škola

Srdjan-Verbic (1)(1)

Bez završnog ispita ne može da se dobije svedočansto o osnovnoškolskom obrazovanju, kaže ministar prosvete Srđan Verbić, odgovarajući na inicijativu Foruma beogradskih osnovnih škola da osmaci ove godine ne polažu malu maturu zbog vanredne situacije izazvane poplavama.

Ministar Verbić je smatra da bi inicijativa Foruma beogradskih osnovnih škola trebalo da ima ozbiljniju stručnu argumentaciju.
  
Završni ispit za đake osmog razreda ove godine neće biti ukinut, kako su tražili neki sindikati, a nakon nekoliko dana pauze, škole mogu da nastave realizaciju vannastavnih aktivnosti, poput ekskurzija, nastave u prirodi, izleta, takmičenja.
Organizatori tih aktivnosti su u obavezi da se obrate kriznom štabu za vanredne situacije lokalne samouprave na čiju teritoriju se deca i učenici upućuju i da provere da li su bezbedni uslovi za putovanje, smeštaj i boravak dece i učenika, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
U saopštenju se podseća da je završni ispit sastavni deo redovne školske godine i regulisan je zakonom i podzakonskim aktima.
„Na ispitu se proverava znanje stečeno svih prethodnih godina, ne samo na kraju osmog razreda“, rekao je Verbić Tanjugu.
Ministar je ukazao na prioritetan zadatak – što brža normalizacija nastavnog procesa nakon poplava, podsetivši da je završni ispit sastavni deo redovne školske godine regulisan zakonom, podzakonskim aktima.
„Sprovođenje završnog ispita bilo bi indikator da smo normalizovali stanje u školama“, rekao je Verbić ocenivši da je situacija već sada velikim delom normalizovana.
„Naravno, ima učenika koji nisu u mogućnosti da sada prisustvuju nastavi ali to nema mnogo veze sa završnim ispitom. Ispit je provera znanja nečega što su učili osam godina. Bez završnog ispita nisu završili osnovnu školu“, rekao je ministar prosvete.
Ukazao je na obavezu Ministarstva da svim učenicima omogući završetak škole u skladu sa zakonom, čemu, kako je rekao, završni ispit upravo i služi.
Forum beogradskih osnovnih škola predložio je da polaganje male mature bude ukinuto ove godine zbog vanredne situacije izazvane poplavama i u znak solidarnosti sa učenicima i nastavnicima svih škola u Srbiji koje ne mogu ravnopravno učestvovati u pripremama za polaganje završnog ispita.
Četiri reprezentativna sindikata prosvete sugerisala su ministru Verbiću da razmotri predlog da se mala matura ne polaže u ugroženim područjima, jer za to ne postoje uslovi.
„U svim mestima gde je to moguće, mala matura treba da se izvede onako kao što je unapred dogovoreno“, ocenili su zajedničkom saopštenju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat prosvete „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije.
Komentarišući predlog Foruma, vršilac dužnosti direktora beogradske OŠ „Kralj Petar Prvi“ Mladen Stevanović smatra da nije bez utemeljenjenja ali bi, kako kaže, morao da se menja zakon.
Postoje učenici koji će biti diskriminisani jer neće moći da se spremaju kao i deca koja nisu pogođena poplavama, rekao je Stevanović.
Međutim, iza svega stoji zakon, koji predviđa završetak školovanja upravo tim završnim testom, naveo je Stevanović, uveren da će nadležni iznaći racionalno rešenje.
Izvor: RTS

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>