MALA MATURA? DA!

unija-300x169

Stav USPRS o obrazovnom sistemu, jasan je i nepromenjljiv. Obrazovanje je ozbiljna delatnost, a razlog ovakve situacije u kojoj se nalaze škole i zaposleni u njima upravo i jeste neozbiljan odnos Države i društva prema prosveti.

Decu ne treba oslobađati od učenja i govoriti da je učenje – mučenje. Treba im omogućiti odlične uslove i postaviti tada , visoke standarde. Niko i ne tvrdi da je znanje davati, primati ili primeniti, jednostavan i lak posao, naprotiv.

Unija se zalaže za što je moguće objektivije vrednovanje naučenog i zato je polaganje male mature potrebno. Setimo se kakav je haos nastao prošle školske godine zbog skandala sa testovima. Srednje stručne škole su ostale bez velikog broja odeljenja, a gimnazije su dobile toliko đaka da nisu imale gde da ih smeste. Ministarstvo ne raspolaže podacima koliko je naših kolega ostalo bez dela norme, a mi taj broj merimo desetinama hiljada. Ko zna šta bi se desilo ove godine ako se maturski ispit ne bi polagao!? Svakako naš krhki obrazovni sistem ne bi podneo još jednu turbulenciju. Naravno, posle bismo se opet pitali šta nam se desilo sa zanatskim i drugim zanimanjima.

Ako smo napravili plan, prihvatili treći test, osmislili način polaganja i bodovanja, pripremali decu cele godine, obavili probno testiranje, nema razloga da ispita ne bude.

Tamo gde to nije moguće uraditi, gde su škole prihvatilišta za stradale u poplavama , tamo gde su i đaci i nastavnici raseljeni, gde se ne može normalizovati nastava, male mature neće ni biti.

Isti obrazac se ne može primeniti na sve, iz jednostavnog razloga što ni svi đaci, ni svi zaposleni, ni svi roditelji nisu ove godine u istoj situaciji. Na Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je da proceni, na osnovu validnih podataka, u koliko od 150 ugroženih škola, ispit nije moguće organizovati.

Stvaranje stabilnog obrazovnog sistema zahteva ozbiljnost, ali i doslednost. Mala matura nije mučilište, to je samo jedan u nizu ispita koji čeka naše đake na dugom putu odrastanja i obrazovanja.

INFO USPRS

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>