Promene u Ministarstvu prosvete

zorana luzanin

Profesorka Univerziteta u Novom Sadu Zorana Lužanin izabrana je za pomoćnicu ministra prosvete u Sektoru za razvoj obrazovanja i međunarodnu saradnju, a na tom mestu će zameniti Vesnu Filu, potvrđeno je Danasu u Ministarstvu prosvete. Zbog prelaska na novu dužnost Zorana Lužanin će na narednoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta podneti ostavku na mesto člana tog tela.

Radomira Žikića, dosadašnjeg pomoćnika ministra za evropske integracije, zameniće Viktor Nedović, profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Za savetnike ministra Srđana Verbića imenovani su Nemanja Đorđević, koji je i šef kabineta, kao i Mirjana Bojanić iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Dosadašnjem državnom sekretaru u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zoranu Mašiću produžen je mandat.

Na pitanje šta će joj biti prioriteti u radu, Zorana Lužanin kaže za Danas da bi Strategija razvoja obrazovanja Srbije trebalo da bude osnovno uporište za sve aktivnosti i da je važno da se odluke zasnivaju na podacima, što je opredeljenje i ministra prosvete Srđana Verbića.

- U obrazovnom sistemu nedostaje merenje efekata odluka i aktivnosti koje se preduzimaju i u tom smislu se slažem sa ministrom. Podizanje značaja nastavničke profesije, donošenje novog zakona o udžbenicima i poboljšanje sistema stručnog usavršavanja su neke od aktivnosti kojima će se baviti moj sektor. Važna tema je i reforma opšteg srednjeg obrazovanja, a osnov za nastavne programe na kojima se trenutno radi su standardi postignuća za opšteobrazovne predmete za kraj srednjeg obrazovanja, koje je usvojio NPS – kaže Lužanin.

Izvor Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>