Доктор наука три године тражи посао

doktor_ff

Никола Кнежевић (37) из Српског Милетића докторирао је на универзитету у Ајови (САД) код професора Виктора Лина, светског ауторитета за нанотехнологије.
На постдокторском усавршавању био је у Хјустону, где се бавио веома атрактивним истраживањем на тему „конструкција наноматеријала за циљану испоруку лекова у организам помоћу светлости, односно ласером“.

Кнежевић објашњава да је реч о методи којом се лек убацује директно на оболело место као што је случај у лечењу канцера. Предност у односу на досадашње терапијске процедуре јесте што здраво ткиво остаје неоштећено. Његови радови су веома запажени и често цитирани у универзитетској јавности. Др Кнежевић наглашава да се вратио у своју земљу да би наставио универзитетску и научну каријеру очекујући да ће са стеченим знањем бити дочекан широм отворених руку.

Понуда
Добио сам понуду једног француског универзитета, али волео бих да нађем посао у Србији
Међутим, ни на једном државном универзитету у Србији за њега нема места. С друге стране, водећи научници из његове области са америчких и европских универзитета вољни су да му понуде сарадњу.

У Оџацима, где му живе родитељ , професори га памте као ђака који је увек био међу најбољима у гимназији, а изванредан успех показао је и као студент хемије у Београду и докторанд у САД.

- Вратио сам се пре три године да видим имам ли реалне шансе да нађем одговарајући посао макар у индустријском сектору. Има добрих компанија, не либим се посла, а моје идеје могу да остварујем и у некој компанији која би ми омогућила истраживачки рад. Уверен сам да бих то вишеструко вратио – каже Кнежевић, чији ЦВ, како тврде његови пријатељи, често изазива „панику“ на факултетима где је конкурисао за посао јер угрожава многе који су добили посао преко реда.

- Видећу како ће се ствари даље развијати, али не бих волео да морам да одем. Супруга је доцент на државном факултету, скућили смо се у Новом Саду, али не могу бескрајно да чекам. Добио сам позив са универзитета из Монпељеа у Француској и понуђено ми је да будем гостујући професор – објашњава Кнежевић истичући да би ипак волео да понуду за посао добије у Србији.

Извор: Блиц

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>