Verbić: Plan za diferencijalno izučavanje srpskog do septembra

verb_620x0

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je danas da bi plan o diferencijalnom učenju srpskog, kao nematernjeg jezika trebalo da bude usvojen u septembru i da bi mogao da počne da se primenjuje u školskoj 2015/2016. godini.

„Problem sa diferencijalnim izučavanjem srpskog jezika se nalazi u Strategiji razvoja obrazovanja i ona je doneta. Međutim, još nije donet Akcioni plan“, rekao je ministar koji je dodao da je Akcioni plan na razmatranju i da treba da bude usvojen do septembra.

Iako, kako je rekao, nije puno vremena ostalo do septembra, Verbić je izjavio da se nada da će problem diferencijalnog učenja srpskog biti rešen do početka školske 2015/2016 godine.

„Nadam se da ćemo da ga implementiramo za 2015/2016 godinu“, rekao je ministar i dodao da radna grupa radi na tome.

Ministru je u delu sednice Skupštine Srbije na kojoj poslanici ispituju članove vlade pitanje o diferencijalnom učenju srpskog kao nematernjeg jezika postavila Anamarija Viček iz poslaničke grupe Saveza Vojvođanskih Mađara.

Ona je navela da nema puno učenika koji nastavu pohađaju na mađarskom, kao i da oni nemaju šanse da u redovnoj nastavi savladaju srpski jezik.

Zbog toga su, dodala je, prinuđeni da se zapošljavaju u inostranstvu jer je uslov za posao u Srbiji, naravno poznavanje srpskog jezika.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>