Вербић: План за диференцијално изучавање српског до септембра

verb_620x0

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић изјавио је данас да би план о диференцијалном учењу српског, као нематерњег језика требало да буде усвојен у септембру и да би могао да почне да се примењује у школској 2015/2016. години.

„Проблем са диференцијалним изучавањем српског језика се налази у Стратегији развоја образовања и она је донета. Међутим, још није донет Акциони план“, рекао је министар који је додао да је Акциони план на разматрању и да треба да буде усвојен до септембра.

Иако, како је рекао, није пуно времена остало до септембра, Вербић је изјавио да се нада да ће проблем диференцијалног учења српског бити решен до почетка школске 2015/2016 године.

„Надам се да ћемо да га имплементирамо за 2015/2016 годину“, рекао је министар и додао да радна група ради на томе.

Министру је у делу седнице Скупштине Србије на којој посланици испитују чланове владе питање о диференцијалном учењу српског као нематерњег језика поставила Анамарија Вичек из посланичке групе Савеза Војвођанских Мађара.

Она је навела да нема пуно ученика који наставу похађају на мађарском, као и да они немају шансе да у редовној настави савладају српски језик.

Због тога су, додала је, принуђени да се запошљавају у иностранству јер је услов за посао у Србији, наравно познавање српског језика.

Извор: Новости

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>