Месечне архиве: мај 2014

Умеју наши клинци и да мућну главом

Ђаци у Србији коначно су у самом светском врху! Према компаративној анализи резултата последњег ПИСА истраживања, на скали која мери релативан учинак у решавању проблемских задатака, наши петнаестогодишњаци су на трећем месту, одмах иза вршњака из Кореје и Јапана.

Тако бар стоји у специјалном извештају, које је управо објавио Директорат за образовање ОЕЦД-а, организатор овог највећег међународног скенирања квалитета образовних система.

...

Штедња преко леђа најсиромашнијих

Још пре него што су поплаве направиле штету која се иницијално процењује на једну до две милијарде евра, Влада Србије је пред собом имала циљ да јавну потрошњу смањи за 400 милиона евра, како би дефицит и јавни дуг почела да враћа у одрживе оквире.
Са додатним трошковима због поплава и опасношћу да због њих ове године нећемо ни имати привредни раст, стезање каиша ће очигледно морати да буде још веће.

...

Доктор наука три године тражи посао

Никола Кнежевић (37) из Српског Милетића докторирао је на универзитету у Ајови (САД) код професора Виктора Лина, светског ауторитета за нанотехнологије.
На постдокторском усавршавању био је у Хјустону, где се бавио веома атрактивним истраживањем на тему „конструкција наноматеријала за циљану испоруку лекова у организам помоћу светлости, односно ласером“.

...

Мала матура 16. , 17., и 18. јуна

Ове године малу матуру ће полагати сви ученици, у јунском року ће то бити 16., 17. и 18. јуна, а за око 800 ученика са подручја која су била угрожена поплавама полагање је омогућено у августовском року, најавио је данас помоћник министра просвете Љубиша Антонијевић.

Он је, такође, рекао да ће у свим школама које су претрпеле штете од поплава, на време, 1. септембра почети нова школска година.

...

Упис на факултете одложен за седам дана, због поплава

Министарство просвете одлучило је да све активности везане за овогодишњи упис бруцоша на високошколске установе, попут пријављивања кандидата, полагања пријемних, помери за седам дана, саопштило је данас то министарство.
Одлука је донета због ванредне ситуације која је била проглашена у Републици Србији, па ће први конкурсни рок уместо од 25. јуна почети од од 2. јула и трајати до 24. јула.

...

Вулин: Нови Закон о раду до краја јуна

КОПАОНИК – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас на Копаонику да ће нови Закон о раду бити усвојен до краја јуна и да ће штитити интересе послодаваца, али и радника.

Он је у изјави новинарима прецизирао да ће Предлог закона до краја ове недеље бити завршен после чега ће се још једном наћи пред социјално-економским саветом када ће све стране још једном изнети своје мишљење.
...

Вербић: План за диференцијално изучавање српског до септембра

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић изјавио је данас да би план о диференцијалном учењу српског, као нематерњег језика требало да буде усвојен у септембру и да би могао да почне да се примењује у школској 2015/2016. години.

„Проблем са диференцијалним изучавањем српског језика се налази у Стратегији развоја образовања и она је донета. Међутим, још није донет Акциони план“, рекао је министар који је додао да је Акциони план на разматрању и да треба да буде усвојен до септембра.
...

ТРИБИНА ЗРЕЊАНИН

У организацији Синдиката просветних радника Баната и Уније синдиката просветних радника Србије 28.маја 2014. године, са почетком у 19:00 часова у ЕГШ „Никола Тесла“, Зрењанин одржана је трибина у којој су учешће узели просветни радници са територије Зрењанина. Својим колегама обратили су се:Драган Матијевић, председник УСПРС, Милан Јевтић, потпредседник УСПРС,Јасна Јанковић, руководилац Ресора за образовни систем УСПРС, Звонимир Јовић, руководилац Ресора за правне послове УСПРС, Владимир Аџић, руководилац Ресора за финансије и аналитику УСПРС и Добривоје Марјановић, руководилац Ресора за информисање УСПРС.

ИНФО УСПРС

...

Промене у Министарству просвете

Професорка Универзитета у Новом Саду Зорана Лужанин изабрана је за помоћницу министра просвете у Сектору за развој образовања и међународну сарадњу, а на том месту ће заменити Весну Филу, потврђено је Данасу у Министарству просвете. Због преласка на нову дужност Зорана Лужанин ће на наредној седници Националног просветног савета поднети оставку на место члана тог тела.

...

О штедњи на свим нивоима…

Вицегувернерки 800 евра већа плата

У време кад премијер Александар Вучић најављује смањење плата у јавном сектору, вицегувернерки Народне банке Србије Диани Драгутиновић плата је повећана за више од 80.000 динара.

...