Месечне архиве: јул 2014

Све неистине о изменама и допунама Закона о раду

О „новом Закону о раду“ се много пише у медијима. Могли смо чути разне стручњаке, углавном економисте, како хвале новоусвојена решења као важан искорак ка суштинским реформама у Србији, иако нас нису удостојили објашњења какве то позитивне новине можемо очекивати. О политичарима на власти ни не вреди трошити речи. Поједини медији су чак имали серије „упоредних студија“, како би нам показали да је у неким државама положај запослених још и гори него онај који је Влада наменила нама (та тенденција је брзо спласнула после освежавајуће интелигентних и/или очекивано огорчених коментара читалаца на такве „вести“).

...

Jанковић: Закон о раду се не односи на све запослене

Jедан од аргумената коjи суштински „брани“ нови Закон о раду jе то да ће увести ред и направити jасну разлику између радника и нерадника, али запослени у jавним службама не мораjу због тога да брину, jер за њих Закон о раду не важи.

„Рад запослених у државноj служби и локалним самоуправама дефинисан jе Законом о државним службеницима и Законом о раднима односима у државним органима. Aко узмемо у обзир да jе држава jако велики послодавац и да су локалне самоуправе такође велики послодавац, онда испада да се на велики броj радника не односи Закон о раду „, изjавио jе Танјугу заштитник грађана Саша Jанковић.
...

Удар на синдикате

Усвојене су измене и допуне Закона о раду и сада, према речима предлагача и усвајача, очекујемо смањење стопе незапослености, односно већу запосленост. Страни инвеститори стоје у реду, чекали су само усвајање измена и допуна Закона о раду, па запошљавање може да почне. Да ли ће смањење радничких права и трошкова радне снаге заиста привући стране инвестиције? Ја у то не верујем. Ипак, док нису усвојили измене закона, властодршци су пуцали из свих оружја у синдикате. Зашто?

...

НИ ЗА ДИНАР ВИШЕ?

Министар привреде Душан Вујовић изјавио је да ће ребаланс буџета бити пред посланицима у Скупштини Србије најкасније до 15. септембра и да ће у тој седмици бити и усвојен. Влада Србије трудиће се да плате у јавном сектору и пензије не буду смањене ни за динар више од 10 одсто.

Вујовић је на конференцији за новинаре у Савезу економиста Србије рекао да је планирано да до 11. августа буду познати сви параметри ребаланса буџета и да буду договорени на нивоу владе, свих министарстава и са ММФ-ом, преноси Танјуг.

“План је да ребаланс буџета буде у Скупштини најкасније до 15. септембра и да буде усвојен у тој недељи од 15. до 19. септембра”, рекао је Вујовић који је и вршилац дужности министра финансија.

...

ТОП ЛИСТА УНИВЕРЗИТЕТА: Београд 250 места иза Загреба и Љубљане

У најновијем рангирању светских универзитета за 2014, Београдски универзитет заузео је место при дну лествице, иза Љубљанског и Загребачког.

На листи коју је саставио Центар за рангирање светских универзитета, БУ заузима 809. место, Универзитет у Љубљани је 525, а Универзитет у Загребу 564. Осталих универзитета из бивших југословенских република нема.

...

Бизнис и људска права

Мукотрпно усвајање Закона о раду показало је поново колико каскамо, заокупљени темама које су у свету већ одавно превазиђене. Нажалост, опет су потпуно занемарени неки новији концепти који би могли да растерете тензије, олакшају комуникацију и мир између послодаваца и запослених, а државу поставе на праву позицију правног стражара.

...

КЊИГЕ УСПРС

...

Оволико ће смањити плате и пензије

Београд — Просечна плата у јавном сектору биће нижа за 3.500 динара, а просечна пензија за око 1.500 динара ако Влада усвоји модел који предлаже министар Душан Вујовић.

Према формули која је предложена, приликом смањивања зарада или пензија претходно би се од укупног нето износа одузео неопорезиви део зараде, који тренутно износи 11.242 динара. Тај нови износ био би и основица за обрачун умањеног дохотка.

...

Куповна моћ у мају опала

Куповна моћ мерена односом просечне нето зараде и просечне, односно минималне потрошачке корпе, у мају је била мања у односу на април, захваљујући, пре свега, смањењу просечне месечне нето зараде,  показује анализа Министарства трговине.
...

Просветарима смета редослед потеза

Београд – Радна група за израду нацрта закона о платним разредима за запослене у јавном сектору неће бити формирана пре јесени, тако да је неизвесно да ли ће тај закон бити завршен до краја године. Репрезентативни синдикати просветних радника имају рок до краја августа да Министарству просвете доставе своје предлоге платних разреда, договорено је на јучерашњем састанку синдиката са државном секретарком Министарства просвете Снежаном Марковић.

 Синдикати негодују што ни после два позива нису добили одговор министарке за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички, која је задужена за израду закона о платним разредима и што се разговори о овој теми воде по секторима.

...