Mala matura – manje bodova

dru-verbic_620x0

Ministar Verbić predstavio kako će sledeće godine izgledati završni ispit. Uspeh iz osnovne škole nosiće 70, a tri testa – po deset poena.

TESTOVI iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike, kao i kombinovani test na završnom ispitu školske 2014/15. godine nosiće jednak broj bodova – po deset. Broj zadataka moći će da varira između 20 i 40 na svakom testu. Ove novine predstavili su u četvrtak novinarima ministar prosvete dr Srđan Verbić i članovi njegovog tima.

Pre samo dva meseca, međutim, na Nacionalnom prosvetnom savetu usvojeno je sasvim drugačije rešenje – da matematika i srpski jezik nose po 10, a kombinovani test duplo više bodova. I to na predlog Centra za ispite Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, na čijem čelu je do dolaska u ministarstvo bio upravo dr Verbić. Za taj predlog glasala je i Zorana Lužanin, tada član NPS, a danas pomoćnik ministra prosvete. Odluku da za samo dva meseca dramatično promene mišljenje o modelu male mature, i ministar i njegov pomoćnik obrazložili su rezultatima analize ovogodišnjeg završnog ispita.

Ministarstvo je odlučilo da uspeh iz škole pri upisu boduje sa 70 poena ili deset više nego prethodnih godina, iako je opšte mesto da je ocenjivanje u školama neobjektivno i da se broj vukovaca neprestano povećava.

- Naša odluka je u interesu učenika, da se osmi razred ne svede samo na pripremu za maturu, već da deca uče i druge stvari – objasnila je Zorana Lužanin. – Uporedili smo ocene đaka iz matematike i broj osvojenih bodova na testu i oni su u potpunoj korelaciji, bez većih odstupanja. Ideja je da veće poverenje damo radu nastavnika i njihovim ocenama, a ne da sudbina deteta zavisi od tri dana testiranja.

Govoreći o završnom ispitu, Verbić je najavio da će ministarstvo ubuduće mnogo više štititi nastavnike od pritisaka roditelja, kada je reč o ocenjivanju. Na radnom doručku s novinarima ministar Verbić obećao je i da će već od septembra započeti reforma gimnazija, koju su njegovi prethodnici odlagali, ali će se, naglasio je, njegov tim uhvatiti u koštac sa ovim velikim i teškim poslom. Rekao je i da će u skorijoj budućnosti biti uvedeno zapošljavanje na osnovu konkursa, a ne sa liste tehnoloških viškova, ali to neće biti ove godine.

- Konkursi su potrebni da bi u prosveti radili najbolji – napomenuo je Verbić. – Niko ne treba da se plaši za svoje radno mesto, jer u prosveti nema prekobrojnih, iako ima tehnoloških viškova. Potrebno je i više ljudi, jer posla u obrazovanju ima mnogo. Ali postoje ljudi koji svoj posao ne rade dovoljno dobro ili su na pogrešnim radnim mestima.


VEČITIM STUDENTIMA DUŽI ROK

MINISTAR prosvete najavio je da izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju treba da se nađu u skuštinskoj proceduri u utorak, 2. septembra. Ovaj dokument, zapravo, u proceduru je ušao pošto ga je usvojila Vlada Srbije, a nalazi se na dnevnom redu sednice parlamenta koja počinje u petak. O njemu će, najverovatnije, biti odlučivano u utorak. A ako bude usvojen, obezbediće „večitim studentima“ dodatne dve godine za završetak fakulteta, granicu za budžetske studije ostaviće na 48 ESPB, a obezbediće i jednostavniju nostrifikaciju diploma, kao i niz drugih novina.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>