Unija prosvetnih radnika štrajkuje prvog dana školske godine

sindikat-foto-TANJUG

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije u ponedeljak će, prvog dana školske godine, u Beogradu održati protest, zbog, kako tvrde, apokaliptičnog stanja u obrazovanju i nebrige države o onome što je njena budućnost.

- Članovi Unije okupiće se u podne na Trgu Nikole Pašića, a u školama neće biti nastave ni drugih aktivnosti, osim prijema đaka prvaka – rekao je predsednik Unije Dragan Matijević.
On je na konferenciji za novinare najavio da će se protestu pridružiti i zdravstveni radnici i zajedno sa prosvetarima iskazati nezadovoljstvo stanjem u kojem se godinama ove delatnosti nalaze.
Unija traži da se iz najavljenog umanjenja zarada zaposlenih u javnom sektoru izuzmu prosvetni i zdravstveni radnici, da se donese strategija rešavanja viškova zaposlenih i odmah zaustavi nepotrebno uvođenje novih ljudi u obrazovni sistem, kao i da se do kraja godine donese zakona o platnim razredima, uz učešće sindikata.
Takođe, Unija će, kako je rekao Matijević, organizovati proteste upozorenja ispred Narodne skupštine za vreme rasprave i usvajanja rebalansa budžeta kojim bi bile smanjene plate.
Taj sindikat ima oko 30.000 članova u oko 600 škola, a čelnici Unije su na konferenciji ukazali na ispodprosečne plate zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i sve veće siromaštvo.

- U obrazovanju je apokaliptična slika, koja pokazuje nebrigu države o onome što je njena budućnost – rekla je članica Predsedništva Unije Jasna Janković.

Profesori su, prema njenim rečima, nezaštićeni, nemotivisani, jer primaju socijalnu pomoć.

U tom sindikatu nezadovoljni su i izjavama članova vlade da su plate u javnom sektoru poslednjih godina enormno rasle.

- Od 2008. godine plate u obrazovanju nisu povećavane, odnosno ukupan rast za pethodnih pet godina bio je svega 8,18 odsto, što je u poređenju sa rastom cena na malo pad realnih zarada za više od 20 procenata – rekao je Vladimir Adžić iz Unije.
Na konferenciji su izneti predlozi Unije za rešavanje nekih od problema u prosveti sa kojima su upoznati i državni zvaničnici, a taj sindikat je ukazao i na mnogobrojne primere kršenja zakona od direktora škola, načelnika školskih uprava, posebno kada je u pitanju nezakonito zapošljavanje.
Ostali reprezentativni sindikati u prosveti ranije su se izjasnili da 1. septembra neće protestovati.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>