Verbić: Prioritet Ministarstva prosvete zaštita zaposlenih u prosveti

verbic(2)

Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić izjavio je danas da će nastaviti sastanke sa sindikatima u prosveti, od kojih je deo najavio štrajk prvog dana nove školske godine, idućeg ponedeljka, 1. septembra.

Verbić je novinarima u Beogradu rekao da ima važnijih pitanja od skraćenja časova i obustavljanja nastave na jedan dan.

- Nisu svi sindikati jedinstveni u odluci o štrajku. Mi imamo mnogo drugih problema da rešavamo, kao što je transparentnost zapošljavanja – to je prioritet u radu sa sindikatima – rekao je on.
Verbić je rekao da će plate uvek biti tema razgovora sindikata i Ministarstva, ali nije mogao da kaže da li će zarade zaposlenih u prosveti biti smanjene za 10 odsto.
- Mehanizam smanjenja plata (u javnom sektoru) još nije jasan. To je nešto što još ne znamo i ne možemo da iznosimo konačan stav – rekao je on.
Ministar je rekao da ove školske godine ni jedna škola neće biti zatvorena, niti će biti preraspodele učenika po odeljenjima, ni otvaranja novih odeljenja što bi zahtevalo nova radna mesta.
Verbić je naglasio da je priortitet Ministarstva prosvete zaštita zaposlenih u prosveti.
- U obrazovanju nemamo viška zaposlenih, već onih koji bi mogli da rade bolje – rekao je Verbić.
On je ocenio da s jedne strane prosveti treba još nastavnika, a s druge ima i “tehnoloških viškova”.
- To se sindikatima ne sviđa, ali u perspekivi mi ćemo birati ljude na konkursima. To nećemo uraditi sutra i bez sinidkata – poručio je on.
Pomoćnik ministara prosvete Ljubiša Antonijević rekao je da će nastava 1. septembra početi i u školama u područjima gde su školske zgrade oštećene majskom poplavom.
U Obrenovcu će škole raditi u tri smene, najpre samo na višim spratovima školskih zgrada, dok se ne poprave prizemne prostorije što se očekuje do kraja septembra.
Izvor: Beta

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>