Dragi moj ministre Verbiću

verbic_620x0

Ministar Verbić, povodom štrajka prosvetnih radnika, dao je neuobičajenu izjavu. Rekao je da svi koji organizuju štrajkove na početku školske godine moraju da razmisle kakav primer daju đacima. Nasuprot toj izjavi, iz Unije sindikata prosvetnih radnika stižu poruke sa protesta upravo đacima, da danas gledaju „jedan veliki školski čas.
„Danas držimo najvažniji čas našim učenicima, da se bore za sebe“, rekla je još Jasna Janković iz Unije.
Kao prvo, štrajk prosvetnih radnika odavno je najavljen i nadležni ministar je imao vremena da obavi razgovore sa sindikatima.
A kao drugo, još važnije, odakle ideja ministru prosvete da se uopšte bavi pitanjima koja nisu u njegovoj nadležnosti? Ko je kome uzor i ko će svojim radom da bude primer mlađima nije pitanje koje treba da zaokuplja ministra. Pošto već, ničim izazvan, to pominje, da li ministar Verbić smatra da su prosvetari loš primer jer se bore za svoja prava? Da li imaju pravo na sindikalnu borbu ili su diskriminisani u odnosu na ostale, jer rade sa decom? I kakav je uzor, na kraju krajeva, ministar prosvete koji smatra da borba za svoja prava skoro sramna stvar?
Ministar Verbić i inače slabo shvata društvo. Ali, kada već poteže ovakve teme kao argumente zbog kojih treba da zaboravimo na osnovna ljudska prava i pravo na borbu za iste, kritika jednostavno mora uslediti.
Kakav primer daje predsednik Srbije koji, pored sumnjivog obrazovanja, dopušta da njegova supruga vodi humanitarnu fondaciju, prvobitno registrovanu u samoj zgradi Predsedništva? Živimo li u monarhiji, pa smo dužni da slušamo izjave supruge predsednika koja je naglo postala zainteresovana za humanitarni rad kad je Tomislav Nikolić pobedio na predsedničkim izborima? Ko daje donacije i pod kojim uslovima? Sme li neko da odbije da uplati pare na račun fondacije? Hoće li se ispitati rad ove organizacije na isti način kao što se proganja porodica Ognjanović i kad? Hoće li nam deca štrajkovati glađu kao predsednik onomad ili je bolje ipak protestovati kao što to čine prosvetari? Ili će naša deca, kao predsednik Srbije, kupovati diplome, ili će studirati i postati i sami prosvetni radnici kao njihovi učitelji, nastavnici? Nadam se da se neće ugledati na predsednika, dragi moj ministre Verbiću.
Ona stara, da prvo počistite svoje dvorište, odnosi se i na neke članove vlade, dragi moj ministre. Hoće li nam se deca ugledati na premijera možda? Vučić i sam kaže da dolazi na posao pre početka radnog vremena. To je njegovo pravo. Ali, da li zbog njegovog bioritma ili insomnije, ne znamo o čemu je reč, moraju da ispaštaju i zaposlene čistačice, kafe kuvarice, koje su dužne da pre njega stignu na posao, kako bi sve bilo spremno za nove radne pobede Aleksandra Vučića? Čija se prava ugrožavaju time? Postoji li u našoj državi nešto što se zove radno vreme, pravo na sindikalno okupljanje, postoji li neko pravo koje nije uzdrmano formiranjem poslednje vlade? Dragi ministre Verbiću, nisu svi počeli da rade u petoj deceniji života, kao premijer. Shodno tome, radnici su se odavno izborili za radno vreme, bolovanja i ostale „sitnice“, kako bi preživeli radni vek. Zato što rade od kad su radno sposobni.
Hoćete reći, dragi moj ministre, da nije poguban uticaj na našu omladinu i slučaj Nebojše Stefanovića? Dok je predsedavao Narodnom skupštinom, bio drugi čovek u državi, uspeo je da doktorira? Doktoru Stefanoviću nije palo na pamet da podnese ostavku nakon što je njegov doktorat doveden u pitanje? Čemu učite našu decu? Ostavka je morala da usledi, jer sumnja postoji. Ovako, dragi moj ministre, Nebojša Stefanović daje primer našoj deci da odgovornost ne postoji.
Zato, dragi moj ministre Srđane Verbiću, svako ko se bori za svoja prava pravi je uzor za našu decu. Daleko bilo da ih učimo da pognu glavu i ćute kad im nešto nije po volji. Osnovna ljudska prava uvek su dobar razlog da se digne glas.
A vi radite kako vam premijer kaže. To je vaš izbor.

Izvor: http://kolumnista.com/

Jedan komentar na Dragi moj ministre Verbiću

  1. Petar Petrić kaže:

    Bravo Jasna!

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>