Gde se štrajkuje, a gde nema đaka?

IMG_1260

U većini škola u Srbiji je počela nova školska godina, a đaka je gotovo svuda manje nego 1. septembra prošle godine.
U oko sedam odsto škola časovi su skraćeni ili obustavljeni zbog štrajaka Unije prosvetnih radnika.
Štrajkuje šest škola u Zlatiborskom okrugu, na području niškog okruga njih 15, u Kragujevcu dvadesetak dok u Novom Sadu i Pomoravskom okrugu nema obustave rada,

I na početku ove školske godine broj djaka prvaka je manji u odnosu na prošlu godinu, osim u Pirotu gde ih dvadesetak više.

“Posle dugogodišnjeg negativnog trenda smanjenja broja prvaka u Pirotu je u prvi razred krenulo dvadeset prvaka više nego prošle godine“, izjavio je predsednik opštine Vladan Vasić.

U prvi razred i u Pirotu krenulo je oko 480 mališana a u renoviranje školskih objekata je uloženo oko 40 miliona dinara.

“Prvo školsko zvono označilo je danas početak školovanja za 1.270 đaka prvaka u Subotici, što je 100 manje u odnosu na prošlu godinu“, izjavio je član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Blaško Stantić.

On je prisustvovao prvom času u Osnovnoj školi „Majšanski put“, zajedno sa gradonačelnikom Subotice Jeneom Maglaijem koji je istakao da je obrazovanje prioritet lokalne samouprave, prvenstveno u obezbeđenja materijalnih uslova.

Prema podacima Školske uprave Užice pre tri godine u Zlatiborskom okrugu bilo 2.619 prvaka, prošle godine u prvi razred je bilo upisano njih 2.386 , a u Užicu je u prvi razred pošlo tek oko 700 učenika.

„U srednjim školama u Zlatiborskom okrugu ostalo je oko 50 slobodnih mesta a imamo sedam neupisanih odeljenja na trogodišnjim i četvorogodišnjim profilima“ rekao je Milenko Nikolić iz Sskolske uprave Užice.

On je naveo i da je u štrajku šest škola – jedna srednja i tri osnovne škole u Priboju,kao i dve srednje škole u Novoj Varoši.

„U tri škole je potpuno obustavljena nastava,a u ostalim su skraćeni časovi“, rekao je Nikolić.

Na području Školske uprave u Nišu sedam škola obustavilo je rad, dok su još u isto toliko škola časovi skraćeni, rečeno je u Nišavskom upravnom okrugu. U svim školama organizovan je prijem prvaka, a u klupe u niškim školama sešće više od 2.400 učenika prvog razreda.

U osnovne i srednje škole Moravičkog okruga pošlo je 24.492 učenika, odnosno 1.050 manje nego lane, izjavio je načelnik školske uprave Moravičkog okruga, Danilo Beodranski

„Osnovo obrazovanje počelo je 16.427 učenika, od čega u čačanske 9.538, gornjomilanovačke 3.096, lučanske1.378, a ivanjičke 2.218″, precizirao je Beodranski.

Trend smanjenja broja đaka prvaka nastavlja se i u Šumadiji gde je, u 44 škole, upisano 2.684 dece, odnosno 84 manje nego lane, izjavio je načelnik školske uprave za Šumadijski okrug Radojko Damjanović.

Prema njegovim rečima, manje đaka pravaka je i u Kragujevcu gde je u 22 osnovne škole upisano 1.627 dece, što je za 120 manje nego prošle godine.

„U Kragujevcu je obustava potpuna u 10 osnovnih i šest srednjih škola, a skraćeni časovi se odvijaju u tri osnovne i jednoj srednjoj školi“, rekao je Damjanović.

Načelnik Školske uprave u Kraljevu Žarko Milosavljević izjavio je, da su svi đaci prvaci seli u školske klupe, ali da jedan broj osnovnih i srednjih škola nije danas započeo nastavu.

„Na području Školske uprave u Kraljevu, koja pokriva i Vrnjačku Banju i Rašku, nastavu nisu započele samo škole u Kraljevu“, rekao je Milosvaljević.

Prema njegovim rečima, od ukupno 22 osnovne škole u Kraljevu, u devet se nastava ne odvija ili delimično ima nastave, „dok od ukupno osam srednjih škola u Kraljevu, u njih šest je u strajku“

U Boru školsko zvono se ove godine prvi put oglasilo za 407 đaka prvaka rasporedenih u osam osnovnih osnovnih kola – pet gradskih i tri seoske.

„U odnosu na prethodnu godinu imamo 30 prvaka manje, sve škole su spremne, a kadrovski smo potpuno osposobljeni za pocetak školske godine“, navela je koordinatorka rada borskih osnovnih skola Svetlana Modec.

U svim osnovnim i srednjim školama Pomoravskog okruga je počela nastava i nema štrajkova, rečeno je u Školskoj upravi za Pomoravski okrug u Jagodini.

Nastava je počela i u školama koje su bile zahvaćene poplavoma u opštinama Svilajnac i Paraćin. Reč je o 52 osnovne i srednje škole sa 25.000 ucenika na teritoriji Sskolske uprave Jagodina, iz Jagodine, Ćuprije, Despotovca, Paraćina, Svilajnca i Rekovca.

Član Gradskog veća Novog Sada Vladimir Jelić izjavio je da su sve novosadske obrazovne ustanove novu školsku godinu počele na vreme

Jelić je istakao da početak školske godine teče po planu i bez bilo kakvih problema, dodajući da je održan prijem đaka prvaka u svim novosadskim školama.

„Čuli smo da je oko 1,5 odsto škola u Vojvodini zakazalo štrajk, ali među tim školama nije ni jedna iz Novog Sada“, pojasnio je Jelić.

Izvor: B92

Jedan komentar na Gde se štrajkuje, a gde nema đaka?

  1. Đoka kaže:

    U Bačkoj Palanci potpuna obustava je bila u 3 srednje i 3 osnovne škole, a u 3 osnovne škole u opštini je nastava bila 30 minuta. Svih 9 škola su članice USPRS. Ostalih 7 škola na teritoriji opštine, u kojima „postoji“ Sindikat obrazovanja Srbije, ili uopšte ne postoji sindikat, nisu štrajkovale. Njima je dobro.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>