ŠTRAJK

pr2

Nastava u osnovnim i srednjim školama odvija se nesmetano u 93 odsto škola, dok je u preostalih sedam odsto nastava obustavljena ili su časovi skraćeni, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Prema podacima dobijenim od školskih uprava, do 10 sati, od 1.764 škole u Srbiji nastava je potpuno obustavljena u 96, a časovi su skraćeni u 29, što iznosi 7 odsto od ukupnog broja škola.

 

Unija protestovala – zahtevi vladi, poruke đacima

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije održala je prvog dana škole protestni skup u Beogradu, zahtevajući od vlade da prosveta i zdravstvo budu izuzeti od najavljenog smanjenja zarada u javnom sektoru za deset odsto i uz poruku đacima da danas gledaju „jedan veliki školski čas“.

Protest na beogradskom Trgu Nikole Pašića, okupio je prosvetare iz 40-ak gradova Srbije, a iz rukovodsta Unije saopštili su da danas nije bilo nastave u oko 240 škola njihovih članica a u još 60-ak časovi su trajali pola sata.

Iz Ministarstva prosvete, međutim, ranije su naveli da je prema prepodnevnim podacima, od 1.764 škole u Srbiji nastava potpuno obustavljena u 96 škola, a časovi su skraćeni u 29 ustanova.

Govoreći o zahtevima, predsednik Unije Dragan Matijević, rekao je da taj sindikat traži i donošenje strategije sa jasno definisanim rešenjima za tehnološke viškove, kao i donošenje zakona o platnim razredima.

On je poručio da za učitelja i nastavnika nije dovoljno da ima samo znanje, nego i hrabrost.

„Borimo se za dostojanstvo, ne smemo dozvoliti zakon o radu koji od nas pravi robove, zakon o sindikatima koji ukida sindikate“, rekao je Matijević na skupu.

Čelnici Unije podsetili su da je prosečna plata u prosveti oko 43.500 dinara i da je manja od republičkog proseka, iako u osnovnim i srednjim školama oko 70 odsto zaposlenih ima fakultetsku diplomu.

„Neistinita je izjava predstavnika vlade da su plate u javnom sektoru enormno porasle poslednjih godina“, rekao je Vladimir Adžić iz Unije i najavio da će Unija nastaviti proteste kada se bude usvajao rebalans budžeta i kada bude saopšten predlog da se smanje plate.

Kako je rekao, od 2008. godine plate u obrazovanju nisu povećavane, odnosno ukupan rast za pethodnih pet godina bio je svega 8,18 odsto, što je u poređenju sa rastom cena na malo pad realnih zarada za više od 20 procenata.

Protestanti su na jednočasovnom skupu pozvali vladu da, kako je rečeno, ne stvara visokoobrazovane socijalne slučajeve i zatražili od članstva da istraje u zahtevima.

Jasna Janković iz Unije sa protesta je uputila poruku i đacima.

Danas držimo najvažniji čas našim učenicima, da se bore za sebe, da ne pristaju na scenario „uzeti a ne pitati“, rekla je Janković poručujući učenicima da danas zapravo gledaju jedan veliki školski čas.

Janković je istakla da se Unija ne slaže se jutrošnjom izjavom ministra prosvete Srđana Verbića u kojoj kaže da učenici, posebno prvaci traže svoje uzore i da svi koji organizuju štrajkove na početku školske godine moraju da razmisle kakav primer daju đacima.

„Mislim da bi danas svi morali da pokažemo svojim radom kakav primer dajemo učenicima“, rekao je jutros Verbić u Bujanovcu.

Unija ima članstvo od oko 30.000 ljudi u oko 600 škola i danas je taj sindikat jedini protestovao, iako je još u junu bilo predloga da sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja zajedno štrajkuju prvog dana škole.

Foto Tanjug

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>