OTVORENO PISMO MINISTRU PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA

7-hugo_3

Poštovani g. ministre,

Ovim pismom reprezentativni sindikati prosvete izražavaju duboko nezadovoljstvo Vašim odnosom prema interesima prosvetnih radnika. Sama činjenica da nas, dvanaest dana posle našeg poslednjeg zahteva (a nekoliko meseci unazad), niste pozvali na razgovore, govori o tome da ili ne razumete ili nećete da sagledate probleme koji opterećuju naše obrazovanje, a za čije rešavanje je, pre svega, potreban intenzivan socijalni dijalog.

Pošto su poplave bile u maju, a ne u junu, julu i avgustu, imamo opravdane razloge za sumnju da pregovore sa sindikatima svesno i namerno odlažete, kako bi zaposlene u obrazovanju doveli pred svršen čin.

Dok u tajnosti, bez ikakve transparentnosti, po ubrzanom postupku, završavate izmene Zakona o osnovnim školama, Zakona o srednjim školama i Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, dok odlažete dijaloge o Posebnom kolektivnom ugovoru i platnim razredima, Vi ujedno koristite svaku priliku da javnosti pošaljete jasne poruke da nastavnici koji štrajkuju daju loš primer i time loše vaspitavaju svu našu decu. Očigledno, za Vas je štrajk profesora nemoralna kategorija, a moralno je da profesor ima manju platu od bilo čijeg vozača. Pritom, nagoveštavate javnosti da su tehnološki viškovi „loši nastavnici“ i da ih treba otpustiti, a raspisati konkurse za pridošlice „preko veze“, kako bi obrazovni sistem „dobio na kvalitetu i vaskrsnuo iz pepela“.

Posebno ističemo dopis ETUCE, Evropskog komiteta sindikata obrazovanja, od 04.03.2014. godine koji je upućen Vladinim predstavnicima u Srbiji, koji predstavlja 132 sindikata obrazovanja iz Evrope, tj. više od 11 miliona nastavnika iz svih nivoa obrazovanja (predškolsko, osnovno, srednje, stručno i visoko obrazovanje) iz 45 zemalja. ETUCE je socijalni partner u obrazovanju na nivou EU. Ovim pismom ETUCE traži od Vas da uzmete u obzir očigledno važnu ulogu sindikata obrazovanja kao socijalnih partnera u tom procesu. Proces pristupanja EU jasno označava jedan od najznačajnijih i ka budućnosti orijentisanih koraka naše zemlje.

Sindikati zastupaju prava i interese značajnog broja radnih ljudi u različitim sektorima. To je razlog zbog čega nije samo preporučljivo, već pre imperativ da se socijalni partneri konsultuju u procesima donošenja odluka o svim ključnim pitanjima koji se tiču njihovog sektora. Njihova ekspertiza i značajna uloga treba da se poštuje u zemlji koja je na direktnom putu za ulazak u Evropsku Uniju. Naposletku, nakon pristupa Srbije EU, sindikati obrazovanja će takođe učestvovati kao delegati u Sektorskom socijalnom dijalogu u obrazovanju Evropske Unije, koji je priznat od strane Evropske komisije.

Pošto nas na razgovore niste pozvali tri meseca, a i poslednjih dana, za to Vam je ostalo jako malo vremena, a svi sindikati obrazovanja Vam poručuju da se, zbog Vašeg neodgovornog ministrovanja, već sada pripremaju za veliki protest i štrajk usvim školama Srbije i paralizu obrazovnog sistema.

Branislav Pavlović, Sindikat obrazovanja Srbije

Slobodan Brajković,Sindikat radnika u prosveti Srbije

Dragan Matijević, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije

Tomislav Živanović, GSRPS Nezavisnost

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>