ŠTRAJK NA POČETKU NOVE 2014/2015. ŠKOLSKE GODINE

v192724p0

Nova školska, 2014/2015. godina, počela je u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Zrenjanina 1. septembra priredbama – dobrodošlicama u svet školaraca za 1158 đaka – prvaka, kojima je gradska uprava darovala školske rančeve i pribor. Međutim, zbog najavljenog štrajka dela prosvetnih radnika – članova Sindikata prosvetnih radnika Banata, organizovani prijem najmlađih đaka u Osnovnoj školi „Servo Mihalj” u Mužlji, bio je 19. avgusta. Prisutne je pozdravio Zoltan Halai, direktor Škole, učiteljice su đacima predale poklon Gradske uprave Zrenjanina, đačke torbe i pribor, dok je Nacionalni savet Mađara učenicima koji pohađaju nastavu na mađarskom jeziku, u sklopu školskog i obrazovnog programa Nacionalnog saveta, takođe darovao vredne i potrebne poklone.
U većini škola, prijem je organizovan 1. septembra, međutim, Unija prosvetnih radnika Srbije, čiji je član i Sindikat prosvetnih radnika Banata (SPRB), obeležila je prvi školski dan štrajkom upozorenja. Štrajkovali su zaposleni – članovi ovog Sindikata u srednjim školama, među kojima su EGŠ „Nikola Tesla”, Ekonomsko-trgovinska škola „Jovan Trajković”, Zrenjaninska gimnazija, kao i u osnovnim školama „Petar Petrović Njegoš”, „Dr Jovan Cvijić”, „Sonja Marinković”, „Servo Mihalj”, dok su nastavnici OŠ „Vuk Karadžić”, kako nam je rekao jedan od lidera sindikata Nikola Tankosić, odustali od štrajka, ali su išli na protest.
U prosveti, 70 odsto zaposlenih je visokoobrazovano, a imaju najniže plate u javnom sektoru – rekao nam je Nikola Tankosić, pot­predsednik SPRB. – Zašto štrajk upozorenja? Prosečna plata nastavnika u osnovim i srednjim školama u Srbiji je 43.725 dinara, a neki zbog nepunog fonda časova ne primaju ni toliko. Pitamo se zašto da se smanjuju plate u javnom sektoru i penzije pre nego što se sredi siva ekonomska zona, pre nego što se zaustavi zapošljavanje po stranačkoj pripadnosti, dok se ne smanje primanja onih koji sede u upravnim odborima…
Predstavnici Sindikata zatražili su od Vlade Srbije da donese strategiju kojom bi se rešilo pitanje viška zaposlenih i da se u saradnji sa reprezentativnim sindikatima donese odluka o platnim razredima, rekao nam je Tankosić i naglasio da je krajnje vreme da obrazovanje ne tretiramo kao potrošnju, jer je ono ulaganje u budućnost.
Predloženo je da se naprave dve liste, jedna na kojoj bi se nalazili oni koji su tehnološki višak, i druga na kojoj bi se nalazili prosvetni radnici sa nepunim fondom časova, kako bi se sa tih lista preuzimali predavači kada neka radna mesta ostanu upražnjena, a tek kada na listama ne bi bilo odgovarajućih kandidata, raspisivali bi se konkursi.
Dušan Kokot iz Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine u Zrenjaninu, smatra da štrajk održan 1. septembra nije rešenje. – Uslovi za štrajk postoje, ali potreban je dogovor svih sindikata, da dođemo do jedinstvenog zahteva. Mađutim, na početku školske godine nastavnici treba da budu u školi, sa đacima.
Slično govori i Ranko Hrnjaz, predsednik Sindikata u prosveti Srbije „Nezavisnost”. – Besmisleno je da unapred uznemiravamo đake i roditelje – kaže Hrnjaz. – Insistiramo na platnim razredima, čekamo predlog budžeta, i sigurno je da kao sindikat nameravamo da se borimo za prava zaposlenih u prosveti.
M. B.

NAJMLAĐI ĐACI
U novocrnjanskoj opštini u školu je krenulo oko 70 najmlađih đaka koji će nastavu pohađati na srpskom i 16 na mađarskom jeziku, u novobečejskoj 177 na srpskom i 22 na mađarskom, u sečanjskoj 126 na srpskom jeziku. Za opštinu Žitište dobili smo podatak da se očekuje da je 1. septembra u školu krenulo blizu 150 prvačića.

SREDNjE ŠKOLE POSLE RASPUSTA
U Zrenjaninskoj gimnaziji, kako kaže direktor Milan Radaković, letnji raspust su iskoristili za obnovu svlačionica u fiskulturnoj sali, promenjeni su oluci. U Tehničkoj školi, po tvrdnji direktora Milinka Babića, niko od profesora nije ostao bez časova. Počela je nastava i u novom, „naftaškom” odeljenju po trogodišnjem programu, a ukoliko sledeće godine budu školovali i kadar po četvorogodišnjem programu, biće potrebni stručni nastavnici rudarsko-geološke struke.

Izvor: Zrenjanin

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>