„Da se kriza ne odrazi na obrazovni sistem i decu“

pokrajina

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Mihalj Njilaš, povodom nedavnog početka školske godine, izneo je podatke u vezi sa školskom godinom 2014/15. u Vojvodini.

Nastava je 1. septembra počele širom Vojvodine u 45 lokalnih samouprava: u 44 predškolske ustanove, 383 osnovne i 121 srednjoj školi, za oko 283.300 đaka. Pokrajinski sekretar je istakao da su sve ustanove spremno dočekale početak škole, jer su u proteklom periodu uradile neophodne i opsežne pripreme. Sve što je potrebno u okviru svojih nadležnosti učinili su i Ministarstvo, lokalne samouprave, nacionalni saveti kada je reč o obrazovanju pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica, kao i sam Pokrajinski sekretarijat.

Njilaš je, između ostalog, rekao da je skoro vekovna tradicija da se 1. septembar vezuje za sam početak nove školske godine u predškolskim, osnovnim i srednjim vaspitno-obrazovnim ustanovama. Osim đaka i prosvetnih radnika, u novu školsku godinu, hteli ili ne, uključeni su i roditelji. Kako je i sam naveo, „obrazovanje je kontinuitet koji se ne zaustavlja, pa se tako na početku svake školske godine samo nastavljaju oni poslovi koji su se radili i u prethodnim godinama“. Savremeni tokovi društva traže da se svake godine proces usavršava i dopunjuje ili da se ponešto menja.

- Kao poseban projekat u Pokrajini se godinama uspešno sprovodi projekat bilingvalne nastave, na srpsko-engleskom, srpsko-nemačkom, srpsko-francuskom jeziku, a u postupku je sprovođenje bilingvalne nastave i na jezicima nacionalnih manjina i na engleskom jeziku. Interesovanje roditelja za ovaj vid obrazovanja sve je veće – kazao je Njilaš.

On je spomenuo i učeničke domove pri srednjim školama, koje Sekretarijat pomaže, naglasivši da se posebna pažnja prilikom smeštaja u domove posvećuje deci iz marginalnih grupa i socijalno osetljivih porodica.

Mihalj Njilaš dotakao se i teme štrajka prosvetnih radnika, koji je, prema njegovim rečima, legalno sredstvo borbe za radnička prava. On smatra da su razumljiva nastojanja da se poboljšaju uslovi i ostvare ta prava, ali ističe da deca ne bi trebalo da trpe zbog toga, već bi trebalo primeniti neki drugi vid sindikalne borbe.

- Znamo svi da su nam država i ekonomija u velikoj krizi, što se odražava i na obrazovanje. Ali baš tu bi trebalo da se najmanje odrazi, tu bi trebalo najmanje da se štedi, jer naša deca su naša budućnost. Nova i bolja vremena ipak će jednom doći, a mi ih već sada, u ovom kriznom okruženju, moramo pripremiti, edukovati na najbolji mogući način, osposobiti ih svim veštinama i spretnošću za ta bolja vremena – rekao je sekretar.

Njilaš je poželeo đacima uspeh u školi i što više znanja, a pedagozima i roditeljima puno strpljenja, uz želju da škola ne bude samo institucija za obrazovanje nego u istoj meri i za vaspitanje.

Upisano 560 učenika manje nego lani

Pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš je napomenuo da je ove 2014/2015. školske godine 560 učenika manje, posebno prvaka u osnovnim školama, u odnosu na prošlu školsku godinu, a kao razlog za to naveo je, pored smanjenja prirodnog priraštaja, migraciju prema inostranstvu.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>