Sa sastanka u Ministarstvu prosvete

sastanak

Posle četiri meseca, danas su se sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dr Srđanom Verbićem, sastali predstavnici reprezentativnih sindikata prosvete: Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Tema koja nas je najviše zanimala, a tiče se  smanjenja plata, nije bila na dnevnom redu, zbog toga što naš ministar nema nikakve informacije o tome. Čeka se odluka Vlade. Jedino što smo saznali je da će  sledeći budžet imati milijardu  i sedam stotina miliona manje za prosvetu.
Razgovaralo se o:
- Tehnološkim viškovima;
- Transparentnosti zapošljavanja;
- Kontroli rada direktora;
- Maloj maturi;
- Proširenju delatnosti škola i obrazovanju odraslih;
- Dualnom sistemu školovanja;
- Strukturi školskih odbora;
Posebna pažnja posvećena je problemima po školskim upravama širom Srbije. USPRS je predala ministru konkretne primere kršenja svih mogućih zakona od strane načelnika ŠU: Zrenjanina, Leskovca, Kragujevca, Kraljeva (imate to na našem sajtu).
Za razgovore je uvek vreme, ali ako se ovako retko sastajemo, mala je verovatnoća da ćemo išta uraditi, jer ćemo probleme samo pobrojavati  i konstatovati. Dakle, sugestija je da, ako ne raspravljamo o novcu, rešavamo one probleme za koje su nadležni ovaj ministar i ovo Ministarstvo.
Sledeće nedelje, bar je tako obećano, nastavljaju se razgovori o Zakonu o platnim razredima. Od 15. jula ove godine o tome nije bilo reči. Naš predlog je na stolu, dopunjen nekim vašim idejama  i otvoreni smo za konkretne pregovore, jer vreme neumitno prolazi.
Što se tiče razgovora u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, mi i dalje imamo rešenja, a nudimo ih zarad opšteg dobra. Na potezu je Vlada, resorno Ministarstvo i politička volja da se problemi  reše.
U Beogradu, 15.septembar 2014.
INFO USPRS

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>