Samo minimalci bi mogli da budu pošteđeni mera štednje

platejs

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će reformske mere, koje će predstaviti večeras, biti teške ali racionalne, da će najsiromašniji građani biti zaštićeni i poručio da je Srbija „hiljadama milja daleko od bankrota“.
Vučić je naveo da reforme neće biti lake i da ne treba stvarati paniku, već da je panika trebalo da bude onda kada smo trošili više nego što smo zarađivali.
Premijer ni juče nije prelomio na koji način će sprovesti socijalno tešku meru smanjenja plata i penzija, sa sazanje „Blic“. Zasad je, međutim, izvesno da će penzioneri koji primaju do 13.500 dinara i zaposleni koji dobijaju minimalac, tj. do 21.500, proći će bez umanjenja prihoda. Takvom odlukom zaštitili bi se najsiromašniji. Svi ostali zaposleni u javnom sektoru i penzioneri moraće da računaju na trajno smanjenje primanja.

Po tom rešenju, koje je jedno od nekoliko koja se razmatraju, penzije između minimalne i prosečne moraju da računaju na umanjenje od šest odsto. Penzioneri koji imaju iznad prosečne penzije, pa do iznosa prosečne zarade bili bi u grupi za umanjenje od osam odsto. Preko tog iznosa, a do 80.000 dinara umanjenje bi bilo 10 odsto.

Kada su u pitanju zaposleni, umanjenje od osam odsto imali bi svi oni koji imaju platu između minimalca i prosečne zarade. Zarade preko prosečne pa do 80.000 dinara bile bi umanjenje za 10 odsto. Preko ovog iznosa i penzioneri i zaposleni u javnom sektoru treba da se pomire sa umanjenjem od 15 odsto.

U proseku, ova mera znači umanjenje za 10 odsto, a njom bi budžet ostvario trajnu uštedu na godišnjem nivou od oko 400 miliona evra.

Da li je to dovoljno za delimičnu stabilizaciju javnog duga i otpočinjanje razgovora o sporazumu s MMF-om, ostaje da se vidi. MMF je, da podsetimo, nedavno zatražio od Vlade da umanji troškove budžeta za plate i penzije za minimalnih 10 odsto u masi.

Kao alternativa ovoj meri i dalje je, kako saznajemo, aktuelna i ona po kojoj bi svima, linearno bili trajno umanjeni prihodi za 10 odsto. Ne isključuje se, međutim, ni neko treće rešenje, s obzirom na to da su poslednjih dana intenzivirani razgovori u okviru vladajuće koalicije, ali i sa predstavnicima MMF-a.

Odmah pošto Vlada usvoji rešenja, materijal će biti prosleđen Skupštini, koja bi, možda i naredne nedelje, trebalo da raspravlja o rebalansu i ekonomskim merama štednje.

Smanjenje plata i penzija i ostale mere štednje važiće od 1. oktobra.

Izvor: Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>