Само минималци би могли да буду поштеђени мера штедње

platejs

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће реформске мере, које ће представити вечерас, бити тешке али рационалне, да ће најсиромашнији грађани бити заштићени и поручио да је Србија „хиљадама миља далеко од банкрота“.
Вучић је навео да реформе неће бити лаке и да не треба стварати панику, већ да је паника требало да буде онда када смо трошили више него што смо зарађивали.
Премијер ни јуче није преломио на који начин ће спровести социјално тешку меру смањења плата и пензија, са сазање „Блиц“. Засад је, међутим, извесно да ће пензионери који примају до 13.500 динара и запослени који добијају минималац, тј. до 21.500, проћи ће без умањења прихода. Таквом одлуком заштитили би се најсиромашнији. Сви остали запослени у јавном сектору и пензионери мораће да рачунају на трајно смањење примања.

По том решењу, које је једно од неколико која се разматрају, пензије између минималне и просечне морају да рачунају на умањење од шест одсто. Пензионери који имају изнад просечне пензије, па до износа просечне зараде били би у групи за умањење од осам одсто. Преко тог износа, а до 80.000 динара умањење би било 10 одсто.

Када су у питању запослени, умањење од осам одсто имали би сви они који имају плату између минималца и просечне зараде. Зараде преко просечне па до 80.000 динара биле би умањење за 10 одсто. Преко овог износа и пензионери и запослени у јавном сектору треба да се помире са умањењем од 15 одсто.

У просеку, ова мера значи умањење за 10 одсто, а њом би буџет остварио трајну уштеду на годишњем нивоу од око 400 милиона евра.

Да ли је то довољно за делимичну стабилизацију јавног дуга и отпочињање разговора о споразуму с ММФ-ом, остаје да се види. ММФ је, да подсетимо, недавно затражио од Владе да умањи трошкове буџета за плате и пензије за минималних 10 одсто у маси.

Као алтернатива овој мери и даље је, како сазнајемо, актуелна и она по којој би свима, линеарно били трајно умањени приходи за 10 одсто. Не искључује се, међутим, ни неко треће решење, с обзиром на то да су последњих дана интензивирани разговори у оквиру владајуће коалиције, али и са представницима ММФ-а.

Одмах пошто Влада усвоји решења, материјал ће бити прослеђен Скупштини, која би, можда и наредне недеље, требало да расправља о ребалансу и економским мерама штедње.

Смањење плата и пензија и остале мере штедње важиће од 1. октобра.

Извор: Блиц

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>