Do 2015. svetu će nedostajati 1,6 miliona nastavnika

VASPIT_620x0

Za rešavanje ovog problema neophodna su nova sredstva i solidarnost bogatih zemalja prema siromašnim. Srbija izdvaja za obrazovanje oko 3,5 procenta

BEOGRAD – Do 2015. godine u svetu će nedostajati 1,6 miliona nastavnika koji pružaju univerzalno osnovno obrazovanje, a do 2030. još 3,3 miliona predavača biće potrebno u učionicama širom sveta, pokazale su analize Instituta za statistiku Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO).
Takođe, u srednjim školama će do 2030. godine nedostajati 5,1 milion nastavnika, navodi se u analizi koju prenosi Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV), povodom 5. oktobra, Svetskog dana učitelja i nastavnika.

Ove zabrinjavajuće brojke o velikom deficitu nastavnika otežavaju realizaciju univerzalnog obrazovanja za svu decu, a iz sindikata ukazuju na neophodnost investiranja u obrazovanje, naročito u „regrutovanje“ budućih nastavnika i profesionalno usavršavanje tokom karijere.

Za rešavanje ovog problema neophodna su nova sredstva i solidarnost bogatih zemalja prema siromašnim, navodi NSPRV i podseća da se u zemljama članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u proseku za obrazovanje izdvaja oko sest odsto iz bruto domaćeg proizvoda.

Srbija izdvaja za obrazovanje oko 3,5 procenta, a Crna Gora na primer duplo više.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>