До 2015. свету ће недостајати 1,6 милиона наставника

VASPIT_620x0

За решавање овог проблема неопходна су нова средства и солидарност богатих земаља према сиромашним. Србија издваја за образовање око 3,5 процента

БЕОГРАД – До 2015. године у свету ће недостајати 1,6 милиона наставника који пружају универзално основно образовање, а до 2030. још 3,3 милиона предавача биће потребно у учионицама широм света, показале су анализе Института за статистику Организације УН за образовање, науку и културу (УНЕСКО).
Такође, у средњим школама ће до 2030. године недостајати 5,1 милион наставника, наводи се у анализи коју преноси Независни синдикат просветних радника Војводине (НСПРВ), поводом 5. октобра, Светског дана учитеља и наставника.

Ове забрињавајуће бројке о великом дефициту наставника отежавају реализацију универзалног образовања за сву децу, а из синдиката указују на неопходност инвестирања у образовање, нарочито у „регрутовање“ будућих наставника и професионално усавршавање током каријере.

За решавање овог проблема неопходна су нова средства и солидарност богатих земаља према сиромашним, наводи НСПРВ и подсећа да се у земљама чланицама Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) у просеку за образовање издваја око сест одсто из бруто домаћег производа.

Србија издваја за образовање око 3,5 процента, а Црна Гора на пример дупло више.

Извор: Новости

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>