Novi sistem plata donosi veću transparentnost i kontrolu

vlad

Potpredsednik Vlade i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić razgovarali su danas sa predsednicima četiri reprezentativna sindikata prosvete o reformi sistema plata, odnosno pripremi Nacrta zakona o platama.

U saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade i ministra državne uprave i lokalne samouprave navodi se da je ovaj sastanak jedan u nizu planiranih, u okviru kojih će Udovički razgovarati sa predstavnicima sindikata određene delatnosti i resornim ministrom kako bi ih upoznala sa ciljevima donošenja zakona o platama i kako bi se razmenila mišljenja o specifičnostima te delatnosti.

Udovički je naglasila da se mora napraviti razlika između donošenja zakona o platama i predloga koji se odnosi na plate u okviru mera štednje Vlade Srbije, s obzirom na to da predmet ovog zakona nije umanjenje iznosa plata, već uvođenje reda u sistem plata, njegovo pojednostavljenje, transparentnost, kao i uporedivost i upravljivost platama.
Ona je navela da će novi sistem plata, pored toga što treba da obezbedi transparentnost, kao i to da se zna ko i za šta prima određenu zaradu, obezbediti i mnogo bolji uvid u kontrolu načina na koji se plate u javnoj upravi utvrđuju.
Veoma je važno da se zna da ništa neće ostati nepoznanica, i da će ovom reformom konačno moći da se vrednuje posao po svojoj složenosti, odnosno uslovima rada, istakla je ona.
Udovički je naglasila da nije realno očekivati da će nejednakosti i sve nepravde moći da se isprave odmah, s obzirom na to da optimizacija ovog sistema zahteva i vreme i dodatna novčana sredstva, tako da će njegova primena zavisiti od porasta prihoda.
Ona je potvrdila razumevanje za nestrpljenje da se situacija što pre poboljša, ali i ukazala na to da je nestrpljenje najgori neprijatelj u ovakvim situacijama, kada se uspostavlja kvalitetan sistem od kojeg svi mogu imati koristi.
Verbić je ocenio da nema sumnje u to da li treba doneti ovakav zakon ili ne, posebno imajući u vidu da je on zaista potreban kako bi se rešila pitanja različitih plata za posao koji treba isto vrednovati, u ovom slučaju u prosveti.
Predstavnici sindikata ukazali su u razgovoru na tešku situaciju prosvetnih radnika, koji se suočavaju sa niskim zaradama.
Oni su, iako su saglasni da je ovakav zakon važan kako bi se sistem plata uredio i nepravde izašle „na videlo“, izneli sugestiju da bi zakon trebalo da prati i određena dinamika promena usklađivanja zarada sa novim sistemom.
Udovički je istakla da je cilj ovog zakona da se uspostave idealni platni razredi, uz ocenu da bi taj dokument možda trebalo da prati i određena strategija plata, kako se ne bi odustalo od tog cilja.
Prema njenim rečima, ideja nije da se trenutna situacija zamrzne, već da se uredi, pri čemu se progres mora videti vremenom.
Ova vlada ima iskrene namere i treba iskoristiti priliku da se sistem uredi kako bi država bila efikasna, a zaposleni u njoj zadovoljni, odgovorni i motivisani za rad, zaključila je Udovički.
Verbić je napomenuo da će se, iako zbog trenutne ekonomske situacije u državi postojeće nepravde neće biti ispravljene odmah, konačno krenuti sa njihovim rešavanjem.
Sindikate su na sastanku predstavljali predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović , predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević i predsednik GSPRS Nezavisnost Tomislav Živanović, dodaje se u saopštenju.
Izvor: Vlada Republike Srbije

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>