OTVORENO PISMO VLADI REPUBLIKE SRBIJE

ZAKON ZARAD ZAKONA

Zakon o platama na bazi platnih razreda u javnom sektoru, kojim je trebalo da se reši mnogo nelogičnosti i nepravdi u visini zarada među korisnicima budžeta, ostaće samo mrtvo slovo na papiru ili još jedan od zakona donet zarad statističke potvrde uspešnosti sadašnje vlasti. Pompezno najavljivan kao rešenje budžetskih problema, potom odlagan, ipak će biti donet do kraja ove godine, ali sa sasvim izvesno- neizvesnom godinom, u kojoj će biti i primenjen. To je jedan od zaključaka sa nedavnih razgovora predstavnika reprezentativnih sindikata sa ministarkom državne uprave i ministrom prosvete. Konačno je jasno da država nema viziju i ne zna kako da reši problem velikih nepravdi u raspodeli budžetskih sredstava, bar kada su zarade u pitanju.
Za ministarku Državne uprave važnije od svega je što će se konačno razlučiti šta je plata, a šta su zarade i ko sve prima i kakve dodatke na zaradu ?! Za nju je ne manje važno i što će se konačno videti kolike su stvarne razlike u zaradama pojedinih korisnika budžeta. To što niko ni danas ne zna ko sve čini javni sektor, koliko ima zaposlenih i kolike su im stvarne zarade, kao i po koliko osnova (mnogi primaju i po četiri, pet zarada, nebitno je… Bitno je da će svaki korisnik budžeta u narednim godinama, u okviru pojedinih resora, imati na raspolaganju isti nivo sredstava, sa umanjenjem, naravno, iako se još ne zna ni da li je to 10 ili 10,5%, da li se umanjuje ceo iznos ili samo onaj preko 25.000 dinara i sl. Unutar tako skromnih sredstava, Zakon o platnim razredima je neprimenjljiv, jer je svakom, iole matematički pismenom, jasno da unutar tih sredstava nije moguće ispraviti nepravde, kada se zna da oko 70% najobrazovanijih u prosveti prima znatno manje zarade nego što su utvrđene Uredbom o koeficijentima. Do toga je došlo jednostranom odlukom države, koja je uvođenjem minimalne cene rada suspendovala dobar deo Posebnog kolektivnog ugovora, pa sada svi zaposleni u obrazovanju od 1-1U stepena stručnosti praktično primaju minimalnu zaradu, a za vraćanje odnosa po Uredbi o koeficijentima potrebno je povećati, a ne smanjiti raspoloživa sredstva.
UMESTO PRAVDE JOŠ VEĆA NEPRAVDA

Opšte je poznato da se na prosvetnim radnicima godinama, decenijama štedelo, jer su im zarade, i pored daleko najviše obrazovne strukture zaposlenih, bile najniže.
Kako se očekuje povećanje minimalne cene rada za 5-7% i smanjenje zarada za 10-10,5%, mnogima i više, zbog pojedinih odredaba Zakona o radu, jasno je da će se umesto vraćanja odnosa zarada između zaposlenih sa I i VII stepenom stručnosti na 1:3, ovaj odnos spustiti na ispod 1:2, sa sasvim izvesnom perspektivom da će ove mere potrajati i da ćemo u bliskoj budućnosti svi biti na minimalcu.
Da li je to neko za projekat uvođenja platnih razreda uzeo novac, pa ga sada treba „oprati“, pardon, opravdati, vreme će pokazati. Jedno je, nažalost, sada svima jasno. Para nema, neće ih u dogledno vreme ni biti, ali nam bar zakona neće zafaliti…

I

Nije da ne znamo u kakvom nam je stanju država, ali nije i da ne znamo da nismo mi državu doveli do stanja u kome jeste. Nije ni da ne znamo da oni koji vode ovu državu nisu ni u čemu za primer, jer su dobrano zbrinuli i sebe i svoje uže i šire porodice, da decu školuju na prestižnim inostranim školama i fakultetima, da više ne znaju u kojim su sve strankama, odborima i telima i po koliko sve osnova primaju zarade, a o privilegijama da i ne govorimo. Oni nam ne mogu držati pridike, niti nam mogu govoriti da moramo da se strpimo, da moramo da podelimo nemaštinu, da štedimo i dr…
Šta to da štedimo kada su nam zarade nedovoljne i za golu egzistenciju, osim ako pod tim ne podrazumevaju obavezu preskakanja obroka, održavanja higijene i sl, jer na godišnje odmore, putovanja, pozorišta, obnavljanje garderobe… odavno smo zaboravili.
Konačno, neće li nam se sve ovo vratiti kao bumerang, jer kada ionako vrlo niska kupovna moć padne još niže, pašće i proizvodnja, promet, prihodi od PDV-a, tada pada i BDP, država ulazi u recesiju, pa slede otpuštanja, manji je priliv iz poreza i doprinosa u budžet koje treba nadomestiti novim porezima, novim smanjenjima…

U Beogradu, INFO služba Unije SPRS
ZO.septembar 2014.

NAPOMENA:
Ovo pismo se čita za vreme štrajka upozorenja, 2.oktobra 2014. godine. U dnevnike rada upisuje se „Čas nije održan zbog štrajka upozorenja“.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>