Prebacivenje iz škola: Đaci čekaju da se neko ispiše

medicinska

Učenici ove godine nisu mogli da menjaju škole osim u izuzetnim slučajevima. Ministarstvo ne dozvoljava prepise niti otvaranje novih odeljenja


ODLUKA Ministarstva prosvete da ne dozvoli prebacivanje iz jedne u drugu školu, znatno je doprinela da pojedine škole zadrže veći broj đaka nego što je to bila praksa. Broj učenika, koji su se ispisali iz škole u koju su raspoređeni i upisali u drugu, drastično je smanjen. Direktori škola imali su pravo da upišu učenike iz druge obrazovne ustanove, samo ukoliko imaju slobodnih mesta, ali ne i mimo planirane kvote za upis.
Jedna od najtraženijih obrazovnih ustanova godinama je Medicinska škola „Beograd“, gde je Ministarstvo ranije davalo odobrenje za upis jednog ili dva dodatna odeljenja. Ove godine „ispod crte“ u ovoj školi ostalo je 70 učenika, pošto su nadležni ostali dosledni u svojoj odluci da ne dozvole dodatni upis i otvaranje novih odeljenja.

- Prija to što je škola tražena, ali ove godine nismo mogli da izađemo u susret svima i upišemo ih, jer nam Ministarstvo prosvete i sporta nije odobrilo – kaže Nada Trifković, direktorka Medicinske škole „Beograd“. – Pozitivno smo rešili samo nekoliko molbi za decu iz poplavljenih područja i Roma. Morali smo da vratimo 70 učenika, jer jednostavno nismo imali mesta gde da ih upišemo.

Prema rečima Savića Minića, direktora Pete beogradske gimnazije, u ovoj školi postoji lista čekanja na kojoj se nalazi sedam-osam učenika. Kako objašnjava direktor, reč je o odličnim učenicima koji su upisali neke druge gimnazije, ali su se na početku školske godine predomislili i žele da se prebace u Petu. Minić ističe, da će oni biti upisani ako se ukažu slobodna mesta, odnosno ako se neki učenik ispiše.

- Bilo je prebacivanja, ali mnogo manje nego prethodnih godina – kaže Nenad Mladenović, direktor škole „Tehnoart“. – Ispisalo se 15 učenika, koji su bili upisani na neki od mašinskih obrazovnih profila i prebacili se, uglavnom, u gimnazije. Ovi učenici su, prema broju bodova, raspoređeni na te obrazovne profile. Iz Ministarstva prosvete nije stigao nijedan uput za prebacivanje, tako da su u potpunosti ispoštovali odluku koju su doneli.

Prebacivanje iz škole u školu, uz odobrenje nadležnih, ranije je bila uobičajna praksa, pa su tako đaci sa jako malim brojem bodova upisivani u škole za koje je bilo potrebno 90 i 100 poena. Zbog toga su pojedina odeljenja u nepopularnim stručnim školama ostajala sa pet-šest učenika, dok je u traženim bilo i više od 40 đaka.

 

SLOBODNA MESTA

Direktori škola u prvu godinu mogu upisati učenika iz druge škole, samo ako imaju slobodnih mesta. Ovo pravilo važi samo za prvi razred, dok se u drugoj, trećoj i četvrtoj godini mogu prebacivati učenici, ali to je, uglavnom, mali broj đaka. Najveće osipanje učenika je upravo u prvoj godini, kada učenici shvate da im ono što su upisali ne odgovara.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>