Verbić: Ne vidim potrebu za štrajkom, postoji dijalog

Prvaci014_620x0

Oko 80 odsto škola, organizovaće sutra protest upozorenja, a polovinom oktobra i potpunu obustavu rada, nezadovoljni zbog najavljenog smanjenja plata.

Četiri reprezentativna sindikata obrazovanja organizovaće sutra protest upozorenja zbog najavljenog smanjenja plata u prosveti u okviru vladinih mera štednje, a ministar Srđan Verbić ističe da ne vidi potrebu za štrajkom, jer sa sindikatima, kako je rekao, postoji socijalni dijalog.

Međutim, situacija je takva da povećanja plata nema, ali se razgovara o drugim pitanjima, rekao je Verbić Tanjugu i naveo da je problem u razgovorima sa sindikatima to što ne može da se uredi, kako kaže, da ceo sistem bude fer.“Naš resor je toliko veći od ostalih da smo kao Kina u odnosu na ostale države“, rekao je Verbić Tanjugu povodom najave protesta u školama i istakao da treba da budemo „zadovoljni ako uredimo sistem tako da bude fer u okviru resora prosvete i nauke“.

Čelnici sindikata najavili su na konferenciji za novinare da u školama sutra neće biti održan prvi čas u jutarnjoj i popodnevnoj smeni, a polovinom oktobra biće organizovan protest na beogradskom Trgu Nikole Pašića, kada će u školama biti potpuno obustavljen rad.

U sindikatima navode da su od čitavoj javnog sektora u prosveti plate najamnje a da a 70 odsto zaposlenih ima visoko obrazovanje.

Čelnici sindikata zameraju i što u razgovoru sa zvaničnicima države nema dijaloga, nego se vodi samo monolog.

Oni ističu da ušsteda na platama u obrazovanju na godišnjem nivou iznosi oko sedam milijardi dinara, a to je suma koja se, kako kažu sindikati, može lako nadoknaditi smanjenjem sive ekonomije, na čemu se ništa ne radi.

U sindikatima prosvete, razočarani su i načinom na koji se radi Zakon o platnim razredima, jer će, kako smatraju, konzervirati sadašnje stanje i neće ispraviti nepravde, što su prosvetni radnici očekivali.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>