Jednodnevna obustava nastave u sredu kao upozorenje

nikola

Sindikat prosvetnih radnika Banata saopštio je danas da se priprema potpuna obustava rada u zrenjaninskim školama u sredu 22. oktobra kao zajednička odluka sva četiri reprezentativna sindikata u prosveti.

Jedan od glavnih razloga jeste zahtev da se prosvetari izuzmu u meri smanjenja zarada u javnim preduzećima. Prosvetari zahtevaju i donošenje zakona o platnim razredima kakav imaju ostale evropske zemlje.

- Poznato je da je u prosveti ubedljivo najmanja plata među onima koji platu primaju iz budžeta. Mi smo tražili da se kroz platne razrade to na neki način približi odnosno niveliše, i tek nakon toga, ako je zaista potrebno, optpočne mera umanjenja zarada. Ono što smo smo dobili kao najavu zakona o platnim razredama je nešto sasvim drugo, rekao je danas medijima potpredsednik Sindikata prosvetnih radnika Banata, Nikola Tankosić.

prosvetari Jednodnevna obustava nastave u sredu kao upozorenje

On je rekao da prosvetari traže da “odmah počnu pregovori o kolektivnom ugovoru koji ističe 15. januara, i da se u njih uključe predstavnici svih reprezentativnih sindikata”.

Najavljene su i tužbe protiv poslodavca zbog ukidanja minulog rada četiri meseca pre isteka kolektivnog ugovora.

- Zahtevamo i ostavku ministra prosvete jer nas ne reprezentuje na pravi način i nemamo dijalog sa njim. Nije ni tačno ono što on kaže – da se borimo za povećanje plata. Mi se ovaj puta borimo samo da nam se ne smanji ovo malo što imamo, priča Tankosić.

Protest će biti održan u sredu u 13 sati na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Ministar prosvete Srđan Verbić pozvao je prosvetare sutra na razgovor, ali oni kažu da neće odustati od obustave koja je već organizovana.

- Ukoliko ne budemo naišli na razumevanje, radikalizovaćemo proteste, poručio je Tankosić.

http://ilovezrenjanin.com/

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>