Sutra štrajk u novosadskim školama

Zvonimir_Jovic

U 70 odsto škola u Novom Sadu sutra će biti štrajk, u nekima će biti potpuna obustava rada, a u nekima će časovi biti skraćeni na 30 minuta.

STRAJK-PROSVETNIH-RADNIKA

Danas će predstavnici četiri sindikata prosvetnih radnika ponovo razgovarati sa ministrom Srđanom Verbićem oko finansijskih problema prosvetara, a kako ne očekuju pozitivan rezultat razgovora, za sutra su najavili protestni skup i obustavu rada u školama, odnosno skraćenje časova.
Prosvetni radnici već mesecima ukazuju na svoj loš finansijski položaj i srozavanje kvaliteta rada i prosvetnog sistema uopšte, ali ne nalaze na razumevanje kod čelnika ministarstva. Zbog toga će se ovaj put ujediniti svi sindikati, Sindikat prosvetnih radnika Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Samostalni sindikat prosvetnih radnika i Granski sindikat Nezavisnost, i pooštriti štrajk.

Kako 021 saznaje od Zvonimira Jovića, predsednika Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, na današnjem sastanku biće reči o dva štrajkačka zahteva prosvetara, koji žele da prosveta bude izuzeta od najavljenog smanjenja zarada i da se uvedu platni razredi koji će ispraviti nepravdu, odnosno da za isti rad i istu stručnu spremnu dobijaju istu platu.
„Kad god pitate ministra prosvete nešto u vezi sa parama on kaže „to nije moja nadležnost“, tako da ne očekujem neke rezultate od tih razgovora. Na žalost, mi smo stavljeni u situaciju kao malo dete, koje dok ne zaplače neće dobiti da jede. Jedini način da dobijemo malo pažnje je da organizujemo štrajk, tada obrate pažnju na nas jer su po zakonu dužni da nas saslušaju, a do tada to su sve monolozi, nema razgovora i nema socijalnog dijaloga“, objašnjava Jović.

Do sada je potvrđeno da će sutra u Novom Sadu Lazina gimnazija i Elektrotehnička škola „Mihajlo Pupin“ potpuno obustaviti rad, dok će se broj škola povećati do kraja današnjeg dana, a neke će umesto obustave rada časove skratiti na 30 minuta. Sindikati očekuju da će ovom združenom akcijom na celokupnoj teritoriji Vojvodine više od 70 odsto škola ući u štrajk iako su politički pritisci na škole veliki.

„Sada kreću pritisci, od lokalne samouprave, direktora škole, školske uprave. To su pritisci tipa „šta vi radite, zašto se bunite, vidite kakva je situacija u društvu, možete da dobijete otkaze“. To su sve pritisci sa kojima se mi već godinama susrećemo i na koje smo naučili“, priča Zvonimir Jović.

Smanjuju im plate suprotno zakonu

Shodno Zakonu o zaradama u javnim službama, prosvetnim radnicima su ukinute godine staža koje nisu proveli u prosveti. Međutim sindikati su dobili mišljenja Ministarstva rada i Vrhovnog suda da se to može ukinuti tek kad se promeni kolektivni ugovor, koji prosvetarima ističe u januaru 2015.

petar_vidjikant_pokrivalica

Načelnik Školske uprave za Južnobački i Sremski okrug Petar Viđikant za 021 priznaje da je stanje u prosveti alarmantno, i da su zahtevi prosvetara sasvim opravdani, jer ukoliko želimo kvalitetnu prosvetu moramo imati zadovoljne prosvetne radnike.

„Već dugi niz godina plate prosvetnih radnika su na niskom nivou. Ako taj nivo sada treba još više da se spusti, onda to ugrožava elementarnu egzistenciju. Ako je nekom ugrožena elementarna egzistencija, onda se to direktno odnosi na nastavu, na rad u školama, tako da tu postoji direktna uzročno posledična veza. E sad šta je tu donja granica, to je jako teško proceniti“, rekao je Viđikant. (Gordana Ćosić)

http://www.021.rs/

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>