Nastava skraćena, protest prosvetara u Beogradu

djaci-skola-ucenici-ucionica_660x330

Više od 2.000 članova četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika iz cele Srbije protestovalo je danas u centru Beograda, zahtevajući izuzeće prosvete iz najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru i donošenje zakona o platnim razredima.

Učesnici protesta „Kuda ide srpsko obrazovanje“, među kojima su bili članovi Unije sindikata prosvetnih radnika, Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata radnika u prosveti i Granskog sindikata prosvete „Nezavisnost“ nosili su transparente na kojima je pisalo „Narod nije rob, revolucija jedina solucija“, „Za školu, za bolje dane“, „Da za zvanje bude bitno znanje“.

Predstavnik Sindikata radnika u prosveti Zdravko Kovač izjavio je da je zahtev za izuzećem prosvetara iz najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru opravdan jer je samo prosveta prošla kroz racionalizaciju.

„Nezakonito su nam ukinuli minuli rad, nismo dobijali bonuse, nemamo socijalni program u slučaju viškova. Na ulicu nas je izvela vlast koja sebe smatra socijalno odgovornom, prvenstveno se to odnosi na ministre iz Socijalističke partije Srbije koji su u nekoliko prethodnih mandata vodili resor prosvete“, kazao je Kovač.

On je ocenio da aktuelni odnos vlasti prema zahtevima prosvetnih radnika predstavlja „osvetu loših đaka, plagijatora i lažnih doktora koji ne mogu da cene kvalitetno obrazovanje kad su prečicama i korupcijom došli do današnjih pozicija“.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović ocenio je da su „svi zaboravili prosvetu“ i da je resorni ministar Srđan Verbić „najlošiji od svih loših ministara prosvete“ u Srbiji.

„Džabe mi pregovaramo sa Verbićem kad ovom državom vlada Međunarodni monetarni fond. Ovaj protest pokazuje da ipak ima sindikata u Srbiji koji se ujedinjeni bore za sindikalna prava. Tu smo, nismo umrli i nastavićemo da se borimo“, rekao je Pavlović.

Predsednik Granskog sindikata prosvete „Nezavisnost“ Tomislav Živanović ocenio je na protestu da je vlast dovela prosvetu i prosvetne radnike „na prosjački štap“.

„U kakvom haosu je zemlja koja je među vodećima u svetu po odlivu mozgova i čija državna uprava zapošljava one koji kupuju diplome na privatnim fakultetima. Danas smo unapređeni u glasnike koji će nadležne obavestiti u kakvom je stanju prosveta“, kazao je Živanović.

Skup u centru Beograda obezbeđivala je policija, a saobraćaj u okolnim ulicama odvijao se bez prekida.

Prema podacima Unije prosvetnih radnika Srbije, između 800 i 1.000 škola, od ukupno 1.800 u Srbiji, danas je potpuno ili delimično obustavilo rad.

Nastava skraćena, prosvetari štrajkuju

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević izjavio je da je od jutros nastava potpuno ili delimično obustavljena u 433 škole čiji zaposleni pripadaju tom sindikatu. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je, međutim, da se nastava u osnovnim i srednjim školama u Beogradu do 10 časova odvija se u punom kapacitetu u 264 škole, što je 89 odsto škola. Nezadovoljni najavom smanjenja plata u okviru vladinih mera štednje, četiri najveća sindikata prosvete organizovaće danas protest u Beogradu, a u školama članicama tih organizacija neće biti nastave.

Matijević je u izjavi TV Pink rekao da će učenicima, koji zbog današnjeg najavljenog protesta prosvetnih radnika neće imati časove, nastava biti nadoknađena.

„Napravićemo plan nadoknade, ili ćemo produžiti školsku godinu za jedan dan ili ćemo odraditi jednu subotu“, rekao je Matijević.

Matijević je istakao da su prosvetni radnici najmanje plaćeni od svih javnih službi, jer je prosek primanja u prosveti 43.000, a sa najavljenim smanjenjem iznosio bi samo 39.000 dinara.

„U Srbiji se za obrazovanje izdvaja samo 3,18 odsto bruto nacionalnog dohotka, a u Evropi je prosek izdvajanja 6,5 odsto“, naveo je Matijević.

Matijević je dodao da su u planu protesti u novembru i decembru, jer predstoje pregovori o zakonu o osnovama sistema obrazovanja i o kolektivnim ugovorima.

Predsednik Granskog sindikata prosvete „Nezavisnost“ Tomislav Živanović je u istoj emisiji ukazao da ima mnogo prosvetnih radnika koji nemaju normu časova i primaju manje od minimalne plate, a koji se pri tom vode kao da su zaposleni u obrazovanju.

Živanović je najavio da, uprkos uslovima u kojima rade prosvetni radnici, „deca sigurno neće biti zakinuta za kvalitetnu nastavu“.

Prosvetari traže da budu izuzeti iz smanjenja zarada, donošenje zakona o platnim razredima i otpočinjanje pregovora o kolektivnom ugovoru.

Ministar Verbić je, rekao da je štrajk „bespredmetan jer je smanjenje plata u prosveti neminovno“.

Od jutros potpuno ili delimično bez nastave u 433 škole

On je agenciji Beta kazao da je nastava potpuno obustavljena u 328 škola na teritoriji Srbije koje pokriva taj sindikat, dok se u 105 primenjuje minimum procesa rada sa časovima skraćenim na 35 minuta.

„Prema podacima kojima raspolažemo, 22 škole u Beogradu su potpuno obustavile nastavu, u Nišu 29, Čačku 24, a u Kraljevu 32 škole ne rade od jutros“, rekao je Matijević.

Članovi četiri reprezentativna sindikata prosvetara – Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat radnika u prosveti i Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“, održaće danas u 13 časaova u Beogradu protest sa zahtevom da prosveta bude izuzeta od najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru i da skupština donese Zakon o platnim razredima.

Ministarstvo: Nastava u 89 odsto škola u Beogradu

Prema podacima Školske uprave, od ukupno 285 škola u Beogradu 32 škole su u potpunosti obustavile rad, što je 11 odsto, dok su časovi na trideset minuta skraćeni u 80 škola, odnosno 28 odsto od ukupnog broja.

Detaljne podatke o radu škola Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objaviće u toku dana, kako budu pristizale informacije iz školskih uprava širom Srbije, navodi se u saopštenju.

Nezadovoljni najavom smanjenja plata u okviru vladinih mera štednje, četiri najveća sindikata prosvete organizovaće danas u 13 sati protest u Beogradu, a, kako su najavili, u školama članicama tih organizacija neće biti nastave.

Prosvetari u štrajku mogu da ostanu bez dela zarade

Prosvetni radnici koji danas štrajkuju mogli bi da ostanu bez dela zarade, rekao je pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić i najavio da je to ministarstvo i dalje otvoreno za razgovor sa sindikatima.

„Prosvetni radnici imaju pravo na štrajk, ali nemaju pravo na obustavu rada“, rekao je Kostić novinarima i objasnio da umanjenu zaradu mogu da očekuju kako oni koji uopšte ne drže časove, tako i nastavnici koji rade skraćeno.

Kostić je rekao da su direktori škola nadležni da vode evidenciju o onima koji protestuju, ali i da pokrenu disciplinski postupak protiv kolega koji uopšte ne rade.

„Ako se nezakonito obustavi rad imamo nadležnost nekoliko inspekcija – prosvetne, inspekcije rada, finansijske, koja između ostalog sprovodi nadzor o pripadajućoj zaradi na osnovu časova rada“, objasnio je Kostić.

Izvor: RTV

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>